A rovat kizárólagos támogatója

A Guardian újságírói annak jártak utána, hogy bár a nagy nemzetközi fesztiválok mindent megmozgatnak, hogy csökkentsék a rendezvény környezetkárosító hatásait, mégis mit tehetnek még?

A világ minden részén rendeznek nyáron nagy fesztiválokat. Ezekre az eseményekre több millióan látogatnak el és akár száz mérföldeket is utaznak, hogy bulizzanak. A Guardian újságíróiban is felmerült a kérdés, hogy azon kívül, hogy a hatalmas hegynagyságú szemétdombokat az elmúlt években szelektíven gyűjtik, tesznek-e valami mást is a szervezők. Az eltaposott füves részek, a kémiai vegyszereket tartalmazó wc-bódék és a törött üvegek káros környezeti hatásai ugyanis vitathatatlanok. Több hétre vagy napra ad munkát a szemeteseknek a területek megtisztítása, majd a kertészeknek az újrafüvesítése.

Az első és legfontosabb, hogy a legtöbben a tömegközlekedés fontosságára hívják fel a figyelmet, ahelyett, hogy a bulik előtt több tízezer autó parkoljon. Glastonbury erre az évre egyenesen ökofesztivált hirdetett és arról biztosította a tömegközlekedéssel érkezőket, hogy számukra ingyenes lesz a napenergiával működtetett tusoló és a komposztálható WC is.

A Radiohead zenekar három éve ahhoz köti a fellépésüket, hogy a helyszínre tömegközlekedéssel is el lehessen jutni, valamint a helyszínen azzal is lehessen közlekedni.

Mit tehetnek a fesztiválra járók, hogyan csökkenthetik a káros környezeti hatásukat? Például úgy, hogy még jobban odafigyelnek a szemetelésre és nem törnek üveget. Angliában az extrémebbek a sátraikat már biológiailag lebomló, burgonyakeményítőből fejlesztett cölöpökkel veri le. Sőt lesznek olyanok is, akik a telefonjaikat a trikójukra erősített speciális zöldtechnológiás energiafejlesztő segítségével töltik majd fel.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás