Hirdetés

Egy időben nagyon sokat kritizálták Leonardo DiCapriót, aki annak ellenére, hogy környezetvédő aktivistaként is tengeti napjait, magángéppel jár. Erre még ráemelt egyet az ENSZ klímakonferenciája, a COP26, ami külön utasításokat is adott ki arra vonatkozóan, hogy a résztvevők hová parkolják a privát repülőiket.

Az EuroNews szerint azok a résztvevők, akik a vörös listás országokból érkeznek az Egyesült Királyságba, hét repülőteret használhatnak, ezek közül kettő kifejezetten csak magángépeket fogad. Az Extinction Rebellion aktivistái október elején elfoglalták a Farnborough repülőteret, amely a két szóban forgó létesítmény egyike, hogy felhívják a figyelmet a világ szupergazdag, hírességekből, oligarchákból és üzleti vezetőkből álló elitjének pazarló szokására.

A reptéren egyébként évente 30 ezer magángép halad át.  A COP26-ra érkező privát gépek a Biggin Hill reptéren is leszállhatnak, ez is egy magánlétesítmény. Ezen kívül Heathrow, Gatwick, London City, Bristol és Birmingham repterei várják azokat, akik a COP26-ra érkezésük előtt minimum 10 nappal jártak vörös listás országokban.

kép: Stephan Zirwes / getty images

A klímaaktivisták felhívták a figyelmet, hogy ez a gyakorlat mennyire hipokrata: a frontvonalban dolgozók és az aktivisták végtelen vízum- és oltási késedelmekkel szembesültek, ami megakadályozta, hogy sokan eljussanak a COP26-ra. Közben pedig a brit kormány arra buzdítja a politikai küldötteket, hogy magánrepülőgépekkel érkezzenek- írta a 24.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás