A rovat kizárólagos támogatója

Az Éghajlatvédelmi Szövetség KlímaSztár programjában 2011-óta kétévente a legjobb helyi, közösségi gyakorlatokat díjazza és népszerűsíti. Idén a természet alapú innovációkat keresték a települési zöldfelület, és esővíz gazdálkodás területén. Podcastunkból megismerhetik az idei KlímaSztár díjasokat.

Az Éghajlatvédelmi Szövetség KlímaSztár programjában 2011-óta kétévente a legjobb helyi, közösségi gyakorlatokat díjazza és népszerűsíti. 2021-es felhívásuk célkeresztjében a természet alapú innovációkat keresték a települési zöldfelület- és esővíz gazdálkodás területén. A beérkezett 13 pályamunkából egy öttagú zsűri választotta ki az idei 5 nyertest. A díjakat idén augusztus 28-án Keszthelyen a 30. Zöld Civil Országos Találkozó keretében adták át.

klímasztár díjak 2021. fotó: Sarkadi Péter greenfo

Mai podcastunkban az öt díjazott közül kettő mutatja be részletesen nyertes pályaművét. A FŐKERT Nonprofit Zrt. Fatár applikációját Zakar András vezérigazgató, a BP IX. Kerület Ferencváros Zöld udvar támogatási programját pedig Barna Renáta környezetvédelmi referens.

2021 KlímaSztár díjai: fatár, örökerdő, zöld udvar, esővíz hasznosítás és rönkgát

BP FŐKERT Nonprofit Zrt. – BP FATÁR adatbázis és alkalmazás  mely tartalmazza  47000 fasori fa, 38000 parki fa, és 100 nevezetes fa adatait, a főváros 38 védett területének részletes leltárát, parkkatasztert darázsgarázzsal /15 rovarhotelt, közösségi komposztálókat, 950 madárodút, 50 denevérodút,  és térinformatikai adatbázist. – Zakar András, vezérigazgató;

klímasztár díjas Fatár ismertetője Zakar András Főkert előadása fotó: Sarkadi Péter greenfo

BP IX. Kerület Ferencváros – az idén 10 éves Ferencvárosi Zöld udvar támogatási program – Barna Renáta, környezetvédelmi referens. Tavaly a 7 milliós keretet 10 millióra sikerült emelni, és az idén is tartani. Az idei beadási határidő szeptember 20!

BP XVIII. Kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre – Megoldások az esővíz hasznosítására és zöldfelület védelmére és fejlesztésére – Petrovai László, alpolgármester;

Pápateszér község – Örökerdő a település központjában – Völfinger Béla, polgármester;

Püspökszilágy község – Szivárgó rönkgátakkal a villámárvizek ellen, a csapadékvíz visszatartásáért – Tordai Sándor, polgármester.

A díjátdó levezetője: Laki György az Éghajlatvédelmi Szövetség alelnöke az európai Climate Star díjjal elismert Kajárpéc község polgármestere

klímasztár díjazottak 2021 balról: Petrovai László, Zakar András, Barna Renáta, Völfinger Béla, és Tordai Sándor
fotó: Sarkadi Péter greenfo

Részletek az idei díjazottakról >>>

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás