A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 444.hu

A pálmaolajat és a pálmazsírt az olajpálmák terméséből sajtolják ki, és nagyon sok élelmiszer és tisztálkodási szer alapanyaga. A mű pálmaolajjal az igazi probléma a költség, mert a természetes rendkívül olcsó.

Ha úgy folytatódnak a dolgok, ahogy most mennek, az orángután lehet az első emberszabású majomfaj, amelyik kihal. Indonéziában több más fajt is fenyeget a kihalás veszélyes a pálmaolaj miatt, amire akkora az igény, hogy az újabb ültetvények miatt elképesztő iramban vágják ki az esőerdőket.  Az erdők eltűnésével fokozatosan eltűnik az orángutánok természetes élőhelye is.

Az orángután genetikai állománya 97 százalékban azonos az emberével, ezért a legközelebbi rokonunk. Az indonéz nyelvben az orángután azt jelenti, hogy a dzsungel embere. A becslések szerint naponta 6-12 orángután pusztul el a pálmaolaj miatt. A „dzsungel emberei” egyrészt az erdőirtások következtében halnak meg, miután sokan közülük élelem után kutatnak, és túl közel merészkednek egykori élőhelyeikhez, ahol pálmaerdőket ültetnek. Sokan közülük fogságba esnek és bekerülnek az illegális állatkereskedelembe, hogy aztán rendkívül szegényes körülmények között, rabságban tengessék életüket, mint házi kedvencek.

Most egy biotech cég azt állítja, sikerült előállítaniuk egy szintetikus alternatív anyagot – írja a BBC. Azt mondják, a samponokban, tisztítószerekben, szappanban, rúzsban és élelmiszerekben is pótolhatja majd a pálmaolajat. A C16 Biosciences startup kutatása még olyan fázisban van, hogy a termék nem került kereskedelmi forgalomba, de rengeteg neves befektető lát benne lehetőséget.
Nem csak ez a cég próbálkozik a pálmaolaj kiváltásával, a brit University of Bath kutatói, és egy másik, kaliforniai startup, a Kiverdi is ezen dolgozik.

 

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás