Hirdetés

A tegnapi környezetvédelmi világnapon a Conscious Planet Save Soil Mozgalom világszerte fényfestéssel hívta fel a figyelmet a talajvédelemre.  Az akcióban többek között a Save Soil színeibe “öltözött” a Niagara-vízesés, a genfi Jet D’eau, a Montreali Olimpiai Stadion, a siennai Piazza del Campo és a pozsonyi vár, nálunk a Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal homlokzata.

Magyarországon a Budapest, IX. Kerületi Polgármesteri Hivatal csatlakozott a kezdeményezéshez, így a Save Soil logó este 9 és éjjel 1 óra között volt látható az épület homlokzatán.  A Save Soil mozgalom egy nemzetközi, az ENSZ és a WFP (Világélelmezési Program) által is támogatott mozgalom, mely arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a termőföldeket és a talajt kihalás fenyegeti, és ha az egyes nemzetek nem változtatnak hosszú távon is a talajpolitikájukon, az emberiség 2050-re nagyon súlyos kihívások elé fog kerülni.

A mozgalom célja, hogy több mint 3,5 milliárd embert megszólítson – ez a föld szavazóképes lakosságának több mint 60%-a – és velük közösen elérje, hogy a világ kormányai az ökológiai kérdéseket, köztük a talajvédelmet mindenhol magas prioritással kezeljék.

A Conscious Planet Save Soil (Mentsük a talajt) mozgalom alapítója a világhírű indiai jógi, Sadhguru nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy 100 nap alatt egy szál motorral eljusson Londonból Dél-Indiába, és  30.000 kilométer hosszú útja során találkozzon a világ vezető politikusaival,  hírességekkel és neves szakértőkkel és minél szélesebb körben felhívja a figyelmet arra, hogy azonnali hatállyal muszáj cselekedni és megóvni a talajt a további kihalástól.  A guru jelenleg is épp úton van.

Eddig több mint 70 ország fejezte ki támogatását a mozgalom mellett, ebből tíz szándéknyilatkozatban is kötelezettséget vállalt arra, hogy a 3-6%-ra emelik mezőgazdasági talajaik szervesanyag-tartalmát (ez a szükséges minimum a talaj termőképességének megőrzéséhez).

A Save Soil Mozgalom fő támogatói közt olyan nevek találhatók, mint:

  • az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az ENSZ elsivatagosodás elleni küzdelemről szóló egyezménye (UNCCD), az ENSZ Világélelmezési Program (WFP), a Vatikán, a Muszlim Világliga, a Természetvédelmi Világszövetség  (IUCN)
  • Dr. Jane Goodall, a Dalai Láma, Toni Garrn, Anar Dreams, William, Carice van Houten, Yann Arthus-Bertrand, Rattan Lal professzor (2020-as Világélelmezési Díj kitüntetettje) és még sokan mások.

„A legsúlyosabb ökológiai kihívást az emberiség számára jelenleg a talajdegradáció jelenti.  Tisztán és világosan kell látnunk, hogy ha megöljük a talajt, a bolyót öljük meg – márpedig minden más dolog csak akkor releváns, ha van bolygónk.” – Sadhguru

„A talajkihalás nem pusztán egy újabb ökológiai kihívás, hanem egzisztenciális veszély. Ha itt és most a helyes dolgokat tesszük, akkor jelentős mértékben változtathatunk a dolgok állásán, és 15-25 éven belül regenerálhatjuk a talajt.” – Sadhguru.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás