A rovat kizárólagos támogatója

Emelkedő tengerszint, melegedő telek és perzselő nyarak, világvége. A klímaváltozásról szóló kommunikáció a legtöbb esetben nem csak félelemkeltő, hanem sokunk számára egyenesen bénító. Mit is tehetne a „kisember” egy ilyen elsöprő folyamat ellen? A válasz egyszerű: ültessünk fát!

Jakabovics Tibor Mókusugrás szerző kép Füzesi Tamás

Erre buzdít Jakabovics Tibor Mókusugrás című könyvében, mellyel megnevetteti, elgondolkodtatja, és bizony meg is hatja az Olvasót.  A kötet ízig-vérig szépirodalom – egy természettudományi területről érkező író-környezetvédő tollából.

Főszereplői a fák, a nagymama, egy múltbéli falu, egy jövőbeli közösség és maga az elbeszélő, aki egyre csak ültet – minden egyes nap. A Mókusugrás című könyv Scherer Péter színművész előadásában hangoskönyv formájában is kapható, a kötet a független és nem profitorientált Equibrilyum Könyvkiadó első kiadványa.

„Berágtam.” Ez Jakabovics Tibor tömör válasza arra a kérdésre, hogy miért kezdett el fákat ültetni. A természettudományi területről érkező író nem akarta elfogadni, hogy az átlagembernek szorongva kell várnia, hátha a tudomány és a technológia majd egyszer megoldja a globális problémákat. Keze nyomán mostanra több mint kétezer facsemete vert gyökeret, és megjelent a Mókusugrás című könyve is, amely felráz, elképeszt, szórakoztat és erőt ad.

A különös, magával ragadó könyv több síkon futó szépirodalmi alkotás, amelyben gyermekkori emlékek, kisnovellák, tudományos ismeretterjesztő, és az emberiség jövőjéről szóló miniesszék fonódnak össze.

 

A könyvről, a fákról és a zöld szemléletről Bálint Edina rádiós személyiség, Z. Karvalics László, egyetemi docens, olvasószerkesztő, Kolozsy Balázs, az Equibrilyum Könyvkiadó vezetője, és Scherer Péter színész, a hangoskönyv narrátora (nyitóképünkön) beszélgetett. A Sarkadi Péter szerkesztette podcast e kötetbemutatón készült.  

A Mókusugrás című könyvből hangoskönyv is készült, Scherer Péter színművész hangja segítségével merülhetünk el a faültetés világában. „Ez a hangoskönyv számomra különleges találkozás volt: találkozás egy könyvvel és az írójával. Elvarázsolt, hogy valaki egyszer csak megváltoztatja az egész életét azért, hogy fákat ültessen, mert úgy érzi, fizetnie kell azért, hogy a Föld nevű luxusszálloda eltart minket” – mondta el Scherer Péter.

Maga az író-környezetvédő szerző szinte megszállottan ültet fákat – az év minden egyes napján. „A faültetés mindennapi lelkigyakorlattá és testedzéssé is vált számomra. Komplex élmény, testi-lelki töltekezés, amely az egész napomra kihat” – árulja el Jakabovics Tibor. Bár a faültetés nem oldja meg az összes problémánkat, a fa mégis egy természetes környezetátalakító „üzem”, a sok fa pedig pufferként hat a klímaváltozás folyamatában. Ráadásul a faültetés filléres megoldás, mindenki számára elérhető, és mindenki számára élvezhető az eredménye.

De miért Mókusugrás a könyv címe?
„Az én drága nagymamám azt mondta régen: közel kell ültetni a fákat, úgy, hogy egy mókus át tudjon lendülni egyikről a másikra. Ez a gondolat szépen mesél a természet közeli megoldásokról, amit remélem, sikerül az olvasóim szívéhez is közelebb hoznom” – írta a szerző.

Bálint Edina és Kolozsy Balázs, az Equibrilyum Könyvkiadó vezetője kép Füzesi Tamás

Számos hasonló szellemű művet várhatunk még a jövőben, mivel Jakabovics Tibor megalapította az Equibrilyum Könyvkiadót is, amely saját kezdeményezésű, interdiszciplinárisan tájékozódó kötetei mellett inkubátorként karolja fel a fenntarthatóságról és cselekvésről szóló alkotásokat. Független és nem profitorientált kiadóként az Equibrilyum egyedülálló lehet a magyar könyvpiacon.

Z Karvalics László a Mókusugrás c. könyv olvasószerkesztője. kép: Füzesi Tamás

De nem ellentmondás ez, fákat ültetni és papíralapú könyveket nyomni sok példányban?
„Egy kifejlett fából átlagosan 40 könyvre elegendő papír készül, mi pedig minden egyes kinyomtatott példányunk után elültetünk egy fát” – árulta el Kolozsy Balázs, az Equibrilyum Könyvkiadó vezetője. A Kiadó minden könyve FSC minősítésű papír felhasználásával készül, azaz tudatos erdőgazdálkodásból származik. Mivel a papírgyártás, a nyomtatás és a szállítás máshogyan is terheli a környezetet, az Equibrilyum Könyvkiadó a jövőben még kevesebb szennyezéssel járó, zöld nyomdatechnológiai megoldások bevezetését is tervezi. A kiadó minden egyes eladott könyve után ültet egy fát. Jelenleg 5000 – nél tartanak.

A Mókusugrás elérhető a nagyobb könyvesboltokban és az Equibrilyum Kiadó honlapján: www.mokusugras.hu

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás