A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: telex.hu

A Göteborgi Egyetem kutatói kimutatták, hogy a vízi lárvákra kifejezetten mérgező toxinok kerülnek a környezetbe a cigarettacsikkekből, egészen pontosan a szűrőkből, emiatt a teljes betiltásukat javasolják. Több ezer toxint és mikroműanyagot is azonosítottak.

„A szűrő tele van mérgező vegyi anyagokkal és mikroműanyag szálak ezreivel, így nem akármilyen műanyagdarab kerül a környezetbe. Ez veszélyes hulladék” – mondta Bethanie Carney Almroth, a Göteborgi Egyetem ökotoxikológiai professzora az Eurekalerten.

A Microplastics and Nanoplastics szaklapban megjelent tanulmány szerint a toxinok 20 százalékkal magasabb mortalitást okoznak a szúnyoglárvák körében. Bár ez nem tűnik túl nagy problémának, korábbi kutatások kimutatták, hogy a szűrőkben lévő méreganyagok sok más vízi élőlényre is káros hatással vannak. A halak is elpusztulhatnak például, ha négy napon keresztül egy liter olyan vízben tartjuk őket, amelybe mindössze két cigarettacsikknek megfelelő méreganyagot tesznek.

„A csikkek a környezetünkbe kerülő mikroműanyagok egyik fő forrásai is – amikről tudjuk, hogy jelentős negatív hatással vannak az élőlényekre. Az EU már veszélyes hulladéknak minősítette a cigarettacsikkeket” – mondta Carney Almroth.

A jövő évtől jogszabály értelmében már a dohánytermékek forgalmazóinak kell fizetniük a cigarettacsikkek eltakarításáért. De nem elég több hamutartót kitenni: a kutatók azt is megfigyelték, hogyan viselkednek a göteborgi dohányosok, és kiderült, hogy sokan akkor is a földre dobják a cigarettacsikket, ha a közelben vannak hamutartók.

A tanulmány szerzői szerint a cigarettacsikk nemcsak a legelterjedtebb hulladék a világon, hanem csak egy olyan marketingfogás, ami nem is védi a dohányost semmilyen káros hatással szemben.

Kapcsolódó anyagok:

Csikkeldobás – bagós fizess

Varjúönkéntesek szedik a csikkeket egy svéd városban

A vécé nem szemetes!

Betiltották a bagózást Barcelona tengerparti strandjain

Spanyolországban betiltják a tengerparti dohányzást

Világszerte csökkent a dohányosok száma

Évi 4500 milliárd csikk nem a kukában landol

A füstszűrős is nagy szívás

Az e-cigaretta a műanyag hulladék állatorvosi lova

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás