Hirdetés
Forrás: hirado.hu

Egy brit kutatócsapat az Antarktiszon megkezdte a régóta várt fúrást egy jég alatt rejtőző tónál. A tizenkét kutatót és mérnököt felölelő csapat az Ellsworth-tónál kezdte meg a vizsgálatot.

Nagynyomású csövet és forráspont közeli sterilizált vizet használnak, hogy utat fúrjanak, a több mint 3 kilométeres jégtakaróba. A cél elemezni azon jeges vizet, mely több mint 500 ezer éve elszigetelődött a külvilágtól. A furat elkészítése a várakozások szerint öt napot ölel fel, ezt követően gyors mintavételezésre kerül sor, mielőtt a jég ismét összezáródik. Az Ellsworth-tó egyike annak a több száz víztömegnek, melyek a jégtakaró alatt rejtőznek. Vizét az alatta lévő kőzetekből áradó hő éppen csak fagypont felett tartja.

A kutatók úgy hiszik, a tó elég hosszú ideje elszigetelődött a külvilágtól ahhoz, hogy fennálljon a mikrobiális élet egyedülálló módon történt kifejlődése. Ez lesz az első kísérlet, hogy sterilizált felszereléssel víz- és üledékmintákat gyűjtenek egy ilyen mély, és ilyen hosszú ideje elszigetelődött víztömegből. A cél meghatározni azokat a határokat, ahol az élet még megvetheti lábát, így a szennyezések elkerülése nagyon fontos szempont volt a felszerelés megtervezésekor. A következő két nap során egy lakókocsi méretű „kamrát” fúrnak a jégtakaró felszíne alá, így a sterilizált víz eme tározója meggátolja, hogy a tó vize a furaton keresztül feljusson.

Martin Siegert professzor, a vizsgálat vezetője szerint az élet kutatása ilyen szélsőséges körülmények – szurokfekete feltételek nagynyomáson a jégtakaró alatt – között felvetheti annak lehetőségét, hogy más világokon, mint például a Jupiter Európa holdján, is kialakulhatott élet. Ha minden a tervek szerint megy, az első eredményeket a jövő héten jelentik be, melyek valószínűleg mérföldkőnek számítanak majd a sarkkutatásban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás