A rovat kizárólagos támogatója

Határérték feletti mennyiségben mutatták ki úgynevezett klórpirifosz rovarölő szer jelenlétét olasz származású újhagymában. A termékben a küszöbérték kilencszerese volt jelen, ennek ellenére a hatóság szerint nem jelent akut egészségügyi kockázatot.

Az idegtoxinok közé sorolt klórpirifosz jelenlétét mutatta ki olasz származású újhagymában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A méreg károsíthatja a magzatok, csecsemők agyi, idegrendszeri fejlődését, visszafordíthatatlan mentális károsodásokhoz vezethet. A termékben 0,45 mg/kg mennyiségben mértek klórpirifosz rovarölő szert, amely kilencszeresen haladta meg a 0,05 mg/kg-os határértéket.

Mindezek ellenére a hivatal szerint a növényvédőszer-maradék mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot.

A mintát egy vasvári SPAR boltban vásárolta a Nébih, a hatósági eljárás folyamatban van.  Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) napokban közzétett jelentése szerint az európai élelmiszerek 47 százaléka növényvédőszer-maradványokkal szennyezett. A minták 2,8 százaléka nem is felelt meg a kontinensen előírt normáknak, ami arányát tekintve nem sok, összesen viszont 2366 darab terméket jelent. Az EFSA a legszennyezettebnek a brokkolit találta.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek