Hirdetés

Rudolf, a súlyos mérgezésből felgyógyult parlagi sas az elengedését követően párba állt egy fiatal tollruhás parlagival. További örömre ad okot, hogy a heveny mérgezés, a kezeléssel járó stressz és a közben elveszített értékes idő ellenére néhány napja már költésbe is kezdett a madárpár!

Rudolf, a parlagi sas februárban került erős mérgezéses tünetekkel a szakemberekhez. A Helicon Life+ programban együttműködő szervezetek gyors segítségének köszönhetően így megmenekült a biztos pusztulástól. A felépült madarat a mentésben részt vevő helyi vadászok, a Budapesti Állatkert, illetve az annak égisze alatt működő Magyar Madármentők Alapítvány állatorvosai, a Hortobágyi és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai segítségével március elején engedtük szabadon.

Rudolf felnőtt korú sas, valószínűleg költött már a korábbi években is, de mivel megtalálásakor nem találtunk rajta sem gyűrűt, sem jeladót, többet sajnos nem tudhatunk róla. A madárból vettünk DNS mintát, amelyet a velünk együttműködő kutatók a korábbi években költő madarakból vett mintákkal vetik össze, így elképzelhető, hogy hamarosan korábbi sorsára is fény derül. Elengedése előtt a szakemberek műholdas jeladóval szerelték fel, vagyis Rudolf lett a világon az első parlagi sas, akinek költési viselkedéséről GPS pontosságú adatokat szolgáltat.

A hazánkban idén tapasztalt szélsőséges kora tavaszi időjárás következtében több mint egy hónap különbség van az elsőként illetve az utolsóként lekotlott parlagi sas pár fészekrakása között. Azok az összeszokott párok, amelyek a legjobb élőhelyeken költenek, még a téliesre forduló tavasz elején, március közepén megkezdték a tojásrakást. Az újonnan összekerült párok közül több pedig csak az elmúlt hetekben látott neki a családalapításnak. A legkésőbbi adattal pont egy olyan madár szolgált, amelyet nemrégiben láttunk el műholdas nyomkövetővel. A ragadozó madarak műholdas nyomkövetése, amiben hazánk élen jár a régióban, kiemelkedő természetvédelmi jelentőséggel bír. Segítségével többet tudhatunk meg tudományos szempontból is a védett fajokról, így is fokozva védelmük hatékonyságát. Valamint lehetőség nyílik távolról, mindenfajta zavarás nélkül megfigyelni az egyedeket, sőt végszükség esetén akár gyorsan közbelépni az érdekükben.

parlagi sas eleresztése a Jászsagban  kép: Bagosi Zoltánparlagi sas eleresztése a Jászsagban kép: Bagosi Zoltán

Magyarországon csupán mintegy 150 pár parlagi sas költ. Ez az állomány az európai uniós populáció kétharmada! Így minden egyes sikeres költésnek különös jelentősége van. A kárpát-medencei állomány a szigorú védelemnek köszönhetően az 1980-as évektől fogva folyamatosan, de lassan növekedett. Azonban a ragadozó madarak ellen elkövetett bűncselekmények –mérgezés, lelövés, fészekpusztítás – következtében a tendencia az utóbbi években sajnos megtorpanni látszik. Előreláthatólag a hazai parlagisas-fészkekben most nevelkedő nagyjából 300 tojásnak talán csak a kétharmadából kelhet majd ki májusban fióka! A fiókáknak pedig kevesebb, mint egyharmada élheti meg maga is a családalapításhoz szükséges 3-6 éves életkort. Az illegális mérgezések megfékezésével többek között ezeken a várható arányokon is kíván javítani az MME Európai Unió által támogatott parlagisas-védelmi LIFE+ projektje

Kapcsolódó anyagok:

Hungarikum a sasmérgezés

Megmérgezték a jeladós kerecsensólymot

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás