Hirdetés

Az elmúlt években nagy botrányokat kavart egyes vegyi anyagok jelenléte a gyermekjátékokban. A figyelem a ftalátokra és a biszfenol-A vegyületekre összpontosult, holott a valóságban ennél jóval több mérgező, vagy éppen rákkeltő vegyület található a gyerekjátékokban.

Washington állam ökológiai és egészségügyi hivatala kiadott egy jelentést, amelyben összegyűjtötték a gyermekekre nézve legveszélyesebb közel hetven vegyületet, azok egészségügyi hatásait, és azokat az expozíciós utakat, amely során a gyermekek kapcsolatba kerülhetnek ezekkel a vegyi anyagokkal. A jelentésből világossá válik, hogy ezek a veszélyes vegyi anyagok jelen vannak a gyermekjátékokban is. A jelentés alapvetően amerikai, dán és holland vizsgálati eredményekre támaszkodva mutatja be, hogy a gyermekjátékok legkülönbözőbb fajtáiban ott vannak a toxikus vegyületek, kezdve a csecsemők kesztyűjétől, a gyermeksátrakon át a fajátékokig.

A lista nagyon aggasztó, de érdemes szem előtt tartani, hogy ezek az anyagok nem csak a gyerekjátékokban, hanem mindennapos használati eszközeinkben, ruháinkban, tisztálkodó szereinkben is jelen vannak, amelyekkel gyermekeink közvetlenül, vagy az anya szervezetén keresztül szintén kapcsolatba kerülnek. A gyermekjátékok e téren még inkább biztonságosnak tekinthetőek, mint egyéb használati tárgyaink.
Mielőtt rátérnénk a jelentés közel sem teljes ismertetésére, érdemes néhány jótanácsot megfogadni. Mielőtt megvásárolnánk egy gyerekjátékot, érdemes megnézni milyen anyagokból készült, mik az összetevői. Ezzel néhány káros anyag kiszűrhető. Érdemes megnézni a gyártót és a származási helyet is. Az európai központi piacfelügyeleti rendszer szerint a problémás termékek kétharmada Kínából érkezik. Érdemesebb – már csak emiatt is – hazai termékeket vásárolni. Ha, az egyre népszerűbb internetes játék webáruházakból rendelnénk, érdemes olyan megbízható szolgáltatót választani, aki rendelkezik ügyfélszolgálattal, fizikai címmel, és lehetőleg az adott termék gyártóját megnevezi. Így lehetőségünk van kérdezni, ellenőrizni és a kockázatok egy részét kiszűrni.

És akkor lássuk milyen vegyi anyagok jelentik a legnagyobb kockázatot gyermekeinkre a jelentés alapján. A lista közel sem teljes, elsőssorban azok a vegyi anyagok láthatóak, amelyek valamely gyermekjátékban is kimutatható volt. A listában elsőként mindig a vegyi anyag és veszélyessége olvasható, majd az, hogy hol használják, és milyen típusú gyermekjátékokban mutatták ki őket.

n-butanol: szem-, torok- és orr irritáció, idegrendszeri tünetek (szédülés, hallászavarok), születési rendellenességek.
előfordulása a játékokban: az ipar alkalmazza széleskörűen festékek, lakkos, mázok oldószereként. A dán kormány vizsgálatai mutatták ki számos játékcsoportnál, így gyermeksátrakban, ragacsjátékokban, gumitartalmú játékokban, és egyes fajátékok bevonatában.

benzol: a benzolt számos nagytekintélyű intézmény daganatkeltő hatásúnak tartja. Az állatkísérletek alapján minden bejutási út esetében (lenyelés, belélegzés, felszívódás) fennáll a daganatkeltő hatás.
előfordulása a játékokban: a benzolt egyebek mellett a műanyaggyártás során, szintetikus gumi előállításakor, festékgyártásban használják. A dán környezetvédelmi ügynökség mutatta ki jelenlétet szagosított gyermekjátékokban.

vinil-klorid: a vinil-klorid bizonyította rákkeltő hatású vegyianyag. Az állatkísérletekben máj – és egyéb daganatképződést okozott. Mutagén és genotoxikus.
előfordulása a játékokban: a vinil-kloridot a PVC előállításához használják elsősorban. Számos játékfajta készül PVC-ből, így úszójátékok, sípolós játékok, babák, úszómedencék, stb. Ha a gyerekek a játékokat a szájukba veszik, a polimerizálatlan vinil-klorid bejuthat a szervezetükbe.

acetaldehid: az acetaldehidet számos intézmény daganatkeltő hatásúnak tartja, így például az Egészségügyi Világszervezet is. elfordulása a gyermekjátékokban: az acetaldehidet, jellemzően más vegyi anyagok előállítására használják, de alkalmazzák bőrcserzésnél, kozmetikumok és műanyag gyártása során is. A dán környezetvédelmi hatóság hatból hat gyermeksátorban kimutatta, az Egyesült Államokban gyermekragasztók összetevője.

metil-klorid: daganatkeltő hatású anyag, belélegezve máj és tüdődaganatot okozott állatkísérletekben.
előfordulása gyermekjátékokban: a metil-klorid széleskörűen alkalmazott oldószer, de használják tintákban, cipőtisztító spraykben, és a műanyaggyártás során is. Ragacsos gumijátékokban mutatták ki a jelenlétét a skandináv államokban.

biszfenol-A: fejlődési rendellenességet okozott magas dózis mellett állatkísérletekben. Alacsony dózisban viselkedési rendellenességek, fiúknál csökkentheti a spermiumtermelést, a lányoknál idő előtti pubertást okozhat többek között.
jelenléte a játékokban: a biszfenol-A az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott műanyagipari alapanyag, kimutatták többek között cumisüvegekben és műanyag kanalakban is. Egy amerikai tanulmány szerint a népesség 92%-ának szervezetében jelen van ez szennyezőanyag.

dibutil-ftalát: mind a fejlődésre, mind a fogamzásképességre nézve erősen toxikus vegyület
jelenléte a gyermekjátékokban: egy holland tanulmány gyermekjátékok széles körében kimutatta, egy dán vizsgálat csecsemőknek való ruhákban, szivacsjátékokban, iskolai íróeszközökben mutatta ki a jelenlétét.

ftálsav-anhidrid: állatkísérletekben a magzat fejlődését, a tüdő és a májat károsította nagy koncentrációban, munkahelyi tapasztalatok alapján növeli az allergia érzékenységét.
jelenléte a gyermekjátékokban: műanyagiparban és kisebb mennyiségben festékek gyártásánál használják. A dán környezetvédelmi ügynökség 15-ből 4 fajáték bevonatában mutatta ki.

2,4-diamin-toluol: Az egészségügyi Világszervezet és más intézetek által is rákkeltő hatásúnak nyilvántartott vegyület. Máj és melldaganatot okozott az állatkísérletekben.
jelenléte a gyermekjátékokban: ez a vegyi anyag színezett termékekben, papírban, textilben lelhető fel. A Holland kormány megbízásából készült vizsgálat szövetbabák anyagában mutatta ki a jelenlétét.

sztirol: A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség daganatkeltő hatású anyagnak tartja nyilván. Egyes eredmények arra utalnak, hogy fejlődési rendellenességeket is okozhat.
sztirol a játékokban: nagy mennyiségben gyártott, a műanyagiparban alkalmazott vegyület. Az Egyesült Államok népességének felében jelen van ez a vegyület. A dán környezetvédelmi ügynökség, baba matracokban, baba kabátokban és kesztyűkben, gyereksátrakban mutatta ki a jelenlétét.

toluol: Kalifornia állam a toluolt idegrendszert károsító és fejlődési rendellenességeket okozó vegyületnek tartja nyilván. Egyes tanulmányok szerint csökkenti a születési súlyt és károsítja az agyat.
toluol a gyermekjátékokban: a toluol nagy mennyiségben gyártott oldószer, amely festékekben, ragasztókban, tintákban használnak többek között. A toluol jelenlétét kimutatták többek között csecsemőknek készült kabátokban, kesztyűkben, iskolai hibajavítókban, gyereksátrakban, tolltartókban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás