Hirdetés
greenfo/MTI

Minden második játék babán rákot okozó szert találtak. Több termékben a tiltott lágyítószer az uniós határérték akár több százszorosát is meghaladta. A káros anyag jelenléte csak kémiai műszeres vizsgálattal mutatható ki.

A fogyasztóvédők játékbabák, lövedékes játékok és fürdőjátékok ellenőrzésénél rákot okozó tiltott lágyítószereket is találtak a termékek egy részében – közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (részletes lista >>>).

A vizsgált játék babák 50 százaléka, a lövedékes játékok 80 százaléka, míg a 3 év alatti gyermekeknek szánt fürdőjátékok 20 százaléka bizonyult veszélyesnek, ezekben a tiltott lágyítószer az uniós határérték akár több százszorosát is meghaladta. A hatóság közölte: nehezíti a helyzetet, hogy ennek az anyagnak a jelenléte nem látható a termékeken, és kizárólag kémiai műszeres vizsgálattal mutatható ki.

Az NFH ellenőrizte a lézeres mutatópálcákat is 2013. május 20. és június 14. között, a laboratóriumi vizsgálat során megállapították, hogy 12 fajta termékből 10 túllépte a megengedett 1 milliwatt teljesítményt, a nem biztonságos lézer pointereknél elrendelték a kivonást a forgalomból, illetve a visszahívást.  A hatóság arra hívta fel közleményében a figyelmet, hogy az 1 milliwattnál nagyobb teljesítményű lézer mutató szemkárosító hatású, vakságot is okozhat, a nem megfelelő lézer pointerek használata a gyerekek esetében még nagyobb kockázatot rejt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás