Hirdetés

Lítiumot és egy N-metil-2-pirrolidon nevű oldószert talált egy szakértői vizsgálat néhány gödi kút vizében – közölte az Átlátszó. Ilyen anyagokat a gödi Samsung akkumulátor-gyárban is használnak.

Göd-ÉRT Egyesület által megrendelt vizsgálatok célja a talajvíz minőségének általános jellemzésén túl a gödi akkumulátorgyár vízminőségre gyakorolt hatásainak ellenőrzése volt. A mintavételre három, egymástól távol lévő kutat jelöltek ki Alsógödön és az Oázis lakóparkban; ezek a kutak a gödi Samsung-gyártól 800-1000 méterre találhatók – írja az Átlátszó portál.

A vizsgálat során készült jegyzőkönyv és szakértői elemzés tanúsága szerint mindhárom vízmintában kimutatható volt a lítium, illetve az N-metil-2-pirrolidon (NMP) viszonylag magas jelenléte. Az NMP nevű oldószer bőr-, szem- és légúti irritációt okozhat, károsíthatja a születendő magzatot. Nem tudni, hogy az anyag hogyan került a vízbe.

A szakvélemény összegző megállapítása szerint „egy teljes körű tényfeltárással lenne célszerű kivizsgálni ezen anyagok jelenlétének okait”.

A Samsung-gyár vízjogi engedélyeit és ellenőrzéseit végző Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság korábban már jelezte az Átlátszónak, hogy nem adja ki az iparterületen lévő monitoring-kutak vizsgálati adatait arra hivatkozva, hogy ezek „döntést előkészítő”, tíz évig titkosítható adatok. Az ügyben bírósági per van folyamatban.

RÉSZLETEK AZ ÁTLÁTSZÓN >>>

Nyitókép: Épülő víztározó a gödi Samsung-gyár területén (forrás: Átlátszó/Bodnár Zsuzsa)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás