A rovat kizárólagos támogatója

A Greenpeace új vizsgálata egy sor veszélyes vegyi anyagot talált vezető ruhamárkák gyermekeknek gyártott ruháiban és cipőiben: így pl. a Disney és a Burberry luxusmárka termékeiben, valamint hazai boltban árusított Adidas-gyerekruhában is.

A Greenpeace Detox kampányában 2013 májusában és júniusában 82, gyermekeknek gyártott textilterméket vásárolt 25 országban, köztük Magyarországon is, nagyobb ruhaüzletekben vagy márkakereskedőknél. A próbavásárlás összesen 12 világmárkát érintett. A ruhákat független, minősített laboratóriumokban vizsgálták. Azt keresték, hogy találhatóak-e bennük veszélyes vegyi anyagok, és ha igen, milyen mennyiségben.

Az eredmények  Greenpeace gyermekruha mérgek vizsgálati eredmények (1,4 MB pdf.) a szervezet közleménye szerint azt mutatják, hogy minden egyes tesztelt márkának van olyan terméke, amelyben található veszélyes vegyi anyag. Egy Adidas-úszóruha úgynevezett PFOA-tartalma – amely például az immunrendszerre káros – magasabb volt, mint a vállalat saját vegyianyag-előírásában szereplő érték.  Egy Németországban vásárolt Primark-gyermekpólóban a ftalát szintje 11 százalékos volt. A ftalátok csoportját például a textiliparban használják a nyomatok finomítására, sok közülük mérgező, például a szaporítószerv-rendszerre hat károsan.

A nonilfenol-etoxilátok magas szintjét mutatták ki a Disney és a Burberry termékeiben, ezek az anyagok lebomolva a környezetben veszélyes nonilfenolokat alkotnak. Utóbbiak közismerten mérgezőek, megzavarják a hormonrendszert, nehezen bomlanak le, és bioakkumulatívak, azaz az emberek és állatok szöveteibe beépülve felhalmozódnak – írták.  A közleményben idézik Simon Gergelyt, a Greenpeace vegyianyag-szakértőjét, aki elmondta: egy Magyarországon árult Adidas gyermeknadrág-pulóver szettben nonilfenol-etoxilátokat és mérgező antimont is ki lehetett mutatni. Egy C&A-ban árult gyermekdzseki pedig mindezek mellett még úgynevezett PFC-vegyületeket is tartalmazott.

A Greenpeace tegnapi budaperti demonstrációján is felszólította a nagyobb ruhamárkákat, hogy 2020-ig kötelezzék el magukat a nullakibocsátás mellett az összes veszélyes vegyi anyagra vonatkozóan. Világszerte már 18 ruhamárka tett ígéretet a méregmentesítésre, és sokuk már komoly lépéseket tett a beszállítói láncok nagyobb átláthatósága, valamint a méreganyagok kivezetése érdekében – olvasható a szervezet közleményben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek