Hirdetés

Az európai méhlegelők virágpormintáinak több mint kétharmada akár 17 vegyszerből álló vegyi koktéllal szennyezett. Erre a sokkoló megállapításra jutott a Greenpeace ma a méhek napján magyar nyelven is bemutatásra került új kutatása. A méhek táplálékául szolgáló virágporban a Bayer, a Syngenta, a BASF és más agrovegyipari óriáscégek által gyártott rovarölő szerek, atkaölő szerek, gombaölők és gyomirtók voltak jelen.

A Greenpeace „A méhek terhe – 12 európai országból származó méhkenyér és virágpor laborvizsgálata növényvédőszer-maradvány szempontjából” című új tanulmánya Európa eddigi legátfogóbb méhkenyér- és virágporvizsgálatáról számol be. Az akkreditált európai laboratóriumi vizsgálatok összesen 53 különböző vegyszer jelenlétét állapították meg; a Magyarországon vett mintákban tízféle növényvédő szer maradványát mutatták ki. A vizsgálat számos méhveszélyes anyag mellett Spanyolországban még a rég betiltott DDT bomlástermékének megdöbbentő jelenlétét is kimutatta.

„A tanulmány bemutatja azt a súlyos terhet, amellyel a háziméheknek, poszméheknek és egyéb kulcsfontosságú beporzóknak meg kell küzdeniük. A méheket mérgező vegyszerkoktél pusztítja. Ez újabb erős bizonyítéka annak, hogy a jelenlegi európai mezőgazdasági modell kifejezetten káros. A gondok fő forrása az intenzív vegyszerhasználat és a hatalmas monokultúrák fenntartása. Ráadásul a gazdálkodást a Bayer, a Syngenta és további hasonló agrovegyipari óriáscégek szinte teljes befolyásuk alatt tartják. Mindannyiunk érdeke és felelőssége a lehető leggyorsabban átállni az ökológiai gazdálkodásra. Ennek elősegítését várjuk a döntéshozóktól a méhek napján” – mondta Tömöri Balázs, a Greenpeace magyarországi mezőgazdasági kampányfelelőse.
A tanulmány magyarul: A méhek terhe (1,6 MB pdf.)

A Greenpeace kutatása megerősíti az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) legfrissebb megállapításait is. Ezekben az EFSA elismeri, hogy a méhek és más beporzók egészségügyi állapotával kapcsolatos információk rendkívül hiányosak. Nincs elég információnk arról, hogy milyen méhegészségügyi hatása van annak a vegyi koktélnak, ami a beporzók életében jelen van, ezért az uniós és nemzeti döntéshozóknak további tudományos kutatásokat kell indítaniuk. „Az európai virágpor szennyezettségének és az EFSA ajánlásainak ismeretében kijelenthetjük, hogy a növényvédő szerek jelenlegi engedélyezési gyakorlata nem képes garantálni a beporzók, a méhek biztonságát” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

A Greenpeace azonnali beavatkozást vár az Európai Bizottságtól és az európai döntéshozóktól: a beporzókra káros növényvédő szerek teljes tilalmát, beporzóvédelmi akcióterveket, illetve az ökológiai gazdálkodás elterjesztését.

Háttéranyag:   Méhpusztulás – az európai beporzó rovarokat és mezőgazdaságot fenyegető veszélyek (4,5 MB pdf.)

Vegyi koktél a kaptárban – A különböző peszticidek közti szinergikus hatások és elterjedt vegyszerek nem várt mértékű méhtoxicitása.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás