A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

Támogatják Angela Merkel kancellár, illetve az általa vezetett konzervatív-liberális kormánykoalíció atompolitikáját az ellenzéki Zöldek.

A környezetvédelmet zászlajára tűző párt – amely kereken három évtizede harcol az atomerőművek bezárásáért – szombati, rendkívüli kongresszusán úgy határozott: a Zöldek a jövő heti parlamenti szavazás során fenntartásaik ellenére támogatni fogják a kormánykoalíció határozatát, amely a 17 németországi atomerőmű legkésőbb 2022 végéig történő bezárását irányozza elő. Hangsúlyozták ugyanakkor annak szükségességét, hogy mindezt az ország alkotmányában is rögzítsék.

A szombati döntést rendkívül heves viták előzték meg. Több pártszervezet, illetve küldött azzal érvelt, hogy az erőművek leállítására vonatkozó koalíciós menetrend támogatásával a párt arculatát, illetve hitelességét veszítheti. A párton belüli ellenzék azt sürgette, hogy az erőműveket már jóval korábban – legkésőbb 2017 végéig – kellene leállítani. Erre szólította fel a Zöldeket több olyan környezetvédelmi szervezet, amely eddig a párttal együtt harcolt az erőművek leállításáért, a Merkel-kormány határozatában előirányzott 2022-es időpontot azonban ugyancsak túl későinek tartotta.

Az ellenzéki párt népszerűsége az elmúlt hónapokban rohamosan növekedett. "Szárnyalását" mindenekelőtt annak köszönhette, hogy a legélesebben bírálta a konzervatív-liberális kormány atompolitikáját, különös tekintettel arra, hogy az Angela Merkel vezette koalíció tavaly ősszel még az erőművek működési idejének jelentős meghosszabbítása mellett döntött. A márciusi fukusimai atomszerencsétlenség és a rendkívül heves németországi tiltakozások nyomán azonban a kancellár és kormánya alapvető visszakozásra kényszerült, és úgy határozott, hogy legkésőbb 2022 végéig bezárják az ország atomerőműveit. Ez az időpont pedig nagyjából egybeesett azzal a dátummal, amelyet az erőművek bezárásával kapcsolatban annak idején a Gerhard Schröder akkori kancellár vezette, korábbi szociáldemokrata-zöld kormány célkitűzésként megfogalmazott.

A Zöldek számára ily módon az okozott fejtörést, hogy miként azonosulhatnak a kormány atompolitikájával. A párt elnöksége minden dilemma ellenére a kormány határozatának támogatását indítványozta. A párt vezetői a Zöldek sikerének igyekeztek beállítani azt, hogy a Merkel-kormány megmásította saját korábbi döntését, és 2040 helyett 2022-e irányozta elő az atomenergiáról való lemondást. Ugyancsak saját sikerként könyvelték el azt, hogy a kormány a nyolc legrégebbi atomerőmű működését már most leállította. Hangoztatták ugyanakkor, hogy a támogatás nem jelent biankó csekket, és szigorúan ellenőrizni kívánják a koalíció határozatában foglaltak betartását. Leszögezték továbbá: amennyiben a Zöldek pártja a 2013-as parlamenti választások eredményeként hatalomra kerül, azon lesz, hogy az atomerőművek bezárása már korábban megvalósuljon.

A küldöttek egy kiegészítő határozatban mondták ki azt is: a párt mindent elkövet annak érdekében, hogy a megújuló energiaforrásokra való átállás mielőbb megvalósuljon. Egyidejűleg harcot hirdettek a szénerőművek ellen, amelyekre a kormány fokozottabban kíván támaszkodni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás