A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Mesteri ágykészítők és figyelemreméltó műszaki tudással rendelkeznek az orángutánok – derült ki brit kutatók Szumátra szigetén végzett megfigyeléseiből.

Sok más állattól eltérően a Szumátra szigetén élő orangutánok minden nap új alvóhelyet készítenek maguknak. A magasan a fák koronájában épített fészkek feltehetően nem csak kellemes pihenést biztosítanak, de meg is óvják éjjel gazdáikat a ragadozóktól és az élősködőktől.
Adam van Casteren, a nagy-britanniai Manchesteri Egyetem kutatója és csapata összesen 14 orangutánfekhelyet vizsgált meg tüzetesebben. Megmérték azokat, próbára tették az egyes fészekrészek terhelhetőségét, és közelebbről megfigyelték a felhasznált ágakat.
Az orangutánok egy stabil oldalágat választanak ki ágyuk alapjának. Ezen ülve a közvetlen környezet ágait és gallyait a leendő fészek középpontja felé hajlítják. Ezt követően úgy fonják egymásba az ágakat, hogy kialakul egy ovális alapszerkezet. Kibélelik az ágszövevényt. Készítenek maguknak matracot, szükség esetén takarót vagy akár párnát is – olvasható az amerikai tudományos akadémia folyóiratában megjelent tanulmányban.
A kutatók arra következtettek, hogy az építőanyag kiválasztásánál és az ágyszerkezet kialakításánál alkalmazott műszaki tudás ahhoz hasonlítható, amely a szerszámok előállításához szükséges.
Az orangutánok növényevők, és a délkelet-ázsiai Szumátra és Borneó szigetén élnek. Mivel élőhelyeik egyre inkább fogynak az olajpálma-ültetvényeknek helyet teremtő erdőirtások következtében, a vörösesbarna majmok veszélyeztetettek. Állományukat a vadászat is csökkenti – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás