A rovat kizárólagos támogatója

Az Éden Projekt egy látványos „beltéri esőerdő” (mesterséges, fedett) megteremtése. Korábban e program keretében változtattak át egy használaton kívüli dél-nyugat angliai kőbányát 2001-ben. Most az Éden inspirálta projekt sorozatot indítanak útra világszerte.

Az új projektek, amelyek Kínában, Ausztráliában és Új-Zélandon indulnak, a környezeti problémákra fókuszálnak, beleértve a talajt, a vizet, az élelmiszert és a biodiverzitást is. A projekt ezekre a problémákra ad választ az emberek oktatásával és az ökológiai rendszerek helyreállításának támogatásával.
Az Éden-Projekt társalapítója, Sir Tim Smit szerint: „Az Éden küldetése, hogy ráébredjünk arra, mennyire függünk a természeti világtól, és a megszerzett tapasztalattal motiváljuk arra az embereket, hogy változtassanak a környezetükben, és legyenek fontos kérdéseik arról, hogy miként is nézhetne ki egy élhető jövő a számunkra.”

Kína

Qingdaoban – ahol az építkezést később kezdik meg – ebben az évben, az új Éden a víz jelentőségével és annak a földi életben játszott szerepével fog foglalkozni, és az eredményeket és programokat megosztják más országokban futó Éden projektekkel.
Egy második projekt a föld és talaj fontosságával fog foglalkozni, ezt Yan’an városába tervezik (közel Hszian agyaghadseregéhez).

Eden Yan'an kép: Eden Project

Ez a jövő szerves eszközeként mutatja be az ökológiai helyreállítást, mely során a városon kívüli kimerült területből egy termékeny, virágzó, mezőgazdasági, ipari és oktatási szempontból aktív völgyet alakítanak ki.
A harmadik projekt a pekingi Sheng Lu borvidéken valósul meg, mely az oktatásra, kiképzésre fókuszál, illetve a lakosoknak egy olyan helyet biztosít, ahol újra kapcsolatba kerülhetnek a természettel.

Ausztrália és Új-Zéland

Az ausztrálok a tasmán területen fekvő Hobart kikötőt övező, természetileg károsodott területeit fogják regenerálni. Programjukat az új fejlesztés zászlóshajójának szánják. Céljuk, hogy a szennyezett, elhanyagolt területet átalakítsák, és biztosítsák, hogy az Éden üzenete új közönséget is elérhessen. Ezen kívül a projekt egy tervezete a földrengés sújtotta új-zélandi Christchurch városával és közösségével is foglalkozik. Célja, hogy a helyi természeti és kulturális adottságok felfedezésével növelje a turista forgalmat, és visszaállítsa a természetes ökológiai rendszert a helyi Avon folyó mentén. (dailyplanet.climate-kic.org)

Irány az ÉDEN

Irány az ÉDEN

Az Egyesült Királyság dél-nyugati csücskében, St Austell városka határában (Cornwall) egy hatalmas külszíni kaolinbánya felhagyott kráterét nem a szokásos és fantáziátlan hulladék lerakónak, hanem egy nagyszerű nonprofit környezetvédelmi bemutatóhellyé, hazai kifejezéssel élve természetvédelmi látogatóközponttá fejlesztették.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás