Hirdetés

A január 13-án napvilágot látott kölyköt dajkakutya neveli

Évek óta nem volt már orszlánszaporulat a Fővárosi Állat- és Növénykertben, hiszen Mirza és Pussy legutóbbi kölykei csak a közelmúltban hagyták el a “szülői házat”. Amint arra sokan emlékezhetnek, tavaly nyáron be is számoltunk az előző alomból származó Aliról, aki akkor a Koppenhágai Állatkertbe utazott. Mivel a nőstény oroszlán szervezetének egészséges működése szempontjából kívánatos, hogy időről időre kis oroszlánoknak adjon életet, ráadásul a közönség is régóta – teljes joggal – hiányolta az oroszlánkölyköket Állatkertünk gyűjteményéből, állatorvosaink eltávolították a nőstény oroszlán, Mirza bőre alól a fogamzásgátló implantátumot. Az implantátum eltávolítását az is indokolta, hogy a szükségtelenül hosszú ideig tartó fogamzásgátlás növelheti a daganatos megbetegedések kockázatát.



Az implantátum eltávolítása után, január 13-án ismét oroszlánszaporulatnak örvendhettünk a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az új jövevények érkezésének örömébe azonban üröm is vegyült, mert az alom négy kölyökből állt, ami az oroszlánoknál problémát jelenthet. Az oroszlángyerekek sokszor igen gyengék, és a nőstények nem minden esetben tudják valamennyi utódjukat felnevelni. Sajnos a négy apróság közül kettő nem bizonyult életképesnek. A másik két állat megmentésére párhuzamos programot dolgoztunk ki. Mivel egy kölyök természetes felnövekedésére kínálkozott némi esély, a két állat közül az egyik az anyával maradt, a másikat mesterséges úton kezdtük nevelni. Erőfeszítéseink ellenére a Mirzával maradt kisoroszlán sem bizonyult elég erősnek: egyhónapos korában elpusztult. A különválasztott és mesterségesen nevelt kölyök története jóval szerencsésebben alakult, amihez nyilvánvalóan az is hozzájárult, hogy a kisoroszlán számára igazán kiváló dajkaállatot sikerült találni egy kutya személyében.



A pótmama egy siófoki kutyamenhelyről érkezett keverék állat, aki Tarzan névre hallgat. Pótszülői feladatának ellátása után visszavárják Siófokra, de ha az oroszlánt szoptató ebet valaki később örökbe szeretné fogadni, a menhelyen várhatóan ezt meg is teheti. Összességében úgy tűnik, a pótmamás nevelés sikeresnek mondható, hiszen a kölyök szépen növekszik, míg e beavatkozás nélkül vagy a szabad természetben élve, hasonló esetben bizonyosan nem maradt volna életben. Természetesen nagy hangsúlyt fektetünk az állat nyugalmára, így a különösen kritikus időszaknak számító első hetekben sem a közönség, sem a sajtó nem láthatta az aprócska nagymacskát.



A Bömbi névre keresztelt kisoroszlánt és Tarzant a sajtó képviselői naponta 10.00–11.00, valamint 14.00–15.00 óra között tekinthetik meg az Állatsimogató melletti Szarvasház egyik épületszárnyában külön e célra átalakított “oroszlán óvodában”. Kérjük, ügyeljenek a megadott időpontok betartására, ugyanis a kisoroszlán kizárólag a fent említett időszakokban tekinthető meg!



Bővebb információval örömest szolgál a Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya Telefon/fax: (1) 364 0109; 06 30 357 44 29

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás