A rovat kizárólagos támogatója

A Mátra Energy Holding Zrt. tulajdonába került a visontai Mátrai Erőmű Zrt. 72,6647 százalékos tulajdoni részesedést biztosító részvénypakettje – tette közzé az Opus Global Nyrt.

Minden szükséges engedély megérkezett, a vételárat kifizették, így lezárult az erőmű adásvétele. – írja az mfor.hu

A Mátra Energy Holding Zrt. tulajdonába került a visontai Mátrai Erőmű Zrt. 72,6647 százalékos tulajdoni részesedést biztosító részvénypakettje – tette közzé az Opus Global Nyrt. csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a honlapján. Az Opus Global érdekeltségében lévő alapkezelő Status Energy Magántőkealapja, valamint a cseh Energetický a Průmyslový Holding által közösen tulajdonolt Mátra Energy Holding Zrt. ugyanis sikeresen teljesítette a részvénypakett megszerzéséhez szükséges valamennyi feltételt. A tranzakció lezárásához a vételár kifizetésén felül szükség volt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), valamint a nemzetközi versenyjogi szempontból hatáskörrel rendelkező szervezet, az Európai Bizottság hozzájárulására is.

Az RWE Power és EnBW-csoport részvénycsomagjának megvásárlásával a Mátra Energy Holding Zrt. többségi tulajdonába került a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén hét blokkal működő villamos-erőmű, a hozzá tartozó ipari park, az ország legnagyobb, 16 megawatt összteljesítményű, több mint 72 ezer panelből álló naperőműve, továbbá két, külszíni fejtésű lignitbánya Visontán és Bükkábrányban.

Az ügylet az erőműben lévő állami tulajdont nem érintette; a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) a Mátrai Erőmű Zrt.-ben meglévő 26,15 százalékos részesedését megtartotta. A tranzakció lezárásával – 22 évvel a társaság privatizációját követően – újra többségbe került a magyar tulajdon a nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű vállalatban. 

Rossz hír a lignitégető Mészáros Lőrincnek

Rossz hír a lignitégető Mészáros Lőrincnek

Az Európai Parlament energiaügyi bizottsága kidolgozott egy javaslatot, amellyel büntetnék, hogy az unió tagállamai támogatást adjanak a nem megújuló energiaforrásokból működő erőműveknek, írja a Greenpeace sajtóközleménye.

A civil szervezet szóvivője Sebastian Mang elmondta: "Ma győzelmet aratott a józan ész a haveri kapitalizmus felett." Ezzel arra utalt, hogy a tagállamok kormányai hajlamosak a veszteségesen működő erőműveket állami segélyekkel is életben tartani, ahelyett, hogy a nyereségesebb megújuló energiákba fektetnének.

Az energiaügyi bizottság azt akarja elérni, hogy 2025-re tilos legyen állami támogatást adni azoknak az erőműveknek, amelyek túl sok széndioxidot hoznak létre – ezzel a szénerőműveket lehetetlenítenék el.

 

Március végével újabb uniós szintű tanácskozások kezdődnek az ügyben, a Tanács, a Bizottság és a Parlament között. Az Index szerint  tagállamok minisztereiből álló Tanács korábban elutasította a reformot.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek