A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Furcsa élőlényekre bukkantak amerikai kutatók az Atlanti-óceán mélyén a virginiai partok közelében, egy olyan helyen, ahol metángáz szivárog a tengerfenékből.

A gázszivárgásról árulkodó buborékokat tavaly fedezték fel a meder feltérképezése közben. Az amerikai Országos Oceanográfiai és Légköri Hivatal később egy Jason nevű távirányítású kutató búvárhajót küldött a körzet alaposabb szemrevételezésére: a jármű által készített felvételek és talajminták gazdag és változatos élővilágot tártak a szakemberek elé.

A LiveScience tudományos hírportál beszámolója szerint a Jason fehér színű baktériumok egész hadát fedezte fel az 1,6 kilométeres mélységben. A mikroorganizmusok kizárólag a metán lebontásából nyerik az energiát, jelenlétük biztos jele lehet annak, hogy a közelben gázlelőhely található.

A buborékok közelében a búvárhajó kagylókra is bukkant, amelyek a kutatók megítélésére szerint szoros szimbiózisban élnek a metánevő baktériumokkal. Fotók készültek ismeretlen tengeri pókokról és halakról is. A felszínre hozott talajminták és élő kagylók tanulmányozásával a tudósok igyekeznek minél többet megtudni a virginiai partok mentén húzódó óceáni árok rejtett világáról.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás