A rovat kizárólagos támogatója

Metróépítéseknél is használt csúcstechnológiával épül szennyvízvezeték a Duna alatt, amelynek köszönhetően jelentősen tisztább lesz a folyó vize. A fővárosban már csak Budafok-Tétény szennyvize ömlik kezeletlenül a Dunába, de rövidesen teljessé válik a dél-budai főművi rendszer, így a XXII. kerület szennyvize a csepeli Központi Szennyvíztisztító Telepre jut majd.

A XXII. kerület szennyvizét a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre a Duna alatt épülő nyomóvezeték-pár juttatja majd el. A kivitelezés során csúcstechnológiát alkalmaznak: egy közel 1,8 méter átmérőjű fúrópajzzsal „alagutat” fúrnak a talajba 21 méteres mélységben – mintegy 6 méterrel a folyómeder alatt. Mindenközben a pajzs mögött folyamatosan egy speciális sajtoló-berendezéssel ebbe a járatba tolják be a nagyjából másfél méter átmérőjű vasbeton csőszelvényeket. Ez az ún. védőcső ad majd helyet a két darab, egyenként közel 60 cm átmérőjű nyomóvezetéknek.

A kivitelezés a BKISZ Projekt részeként, a Fővárosi Önkormányzat beruházásában valósul meg. A tavaly szeptemberben indult fejlesztésnek köszönhetően jövő év végéig 240 kilométernyi szennyvízcsatorna épül meg Budapest eddig ellátatlan területein, így a csatornázottság 96-ról 99%-ossá bővül. A főváros 16 kerületét és Budaörsöt érintő beruházás eredményeként összesen 42 ezer budapesti lakos élete válik komfortosabbá.

15 métert halad naponta a pajzs

A Duna alatti átvezetés keretében a fúrópajzs idén október végén indult el a budafoki Gyár utcában létesített indítóaknából. A közel 620 méter hosszú folyómeder alatti szakaszt a tervek szerint 7-8 hét alatt fúrja át a berendezés, és érkezik meg a csepeli oldali fogadóaknába. A fúrópajzs naponta mintegy 15 métert halad előre. A kivitelezés egy nagyon kifinomult, csúcstechnológiás műszaki folyamat, mely során az egyik legnagyobb kihívást a talajmechanikai viszonyokhoz való folyamatos alkalmazkodás jelenti.

Budafok és később Budaörs szennyvizét vezetik át a Duna alatt

Az épülő Duna alatti csatornaszakasz a dél-budai főművi rendszer része, melynek köszönhetően a XXII. kerület, illetve a későbbiekben Budaörs szennyvizét is a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre vezetik át. Budafok szennyvize eddig tisztítatlanul ömlött a folyóba, ami jelentős terhelést jelentett az élővíznek. A kerület eddig csatornázatlan részeinek szennyvízproblémája szintén megoldódik a BKISZ beruházás keretében: több mint 34 kilométernyi lakossági csatorna is épül, melynek eredményeként közel 1500 család inthet végleg búcsút a kényelmetlen szippantásnak.
A későbbiekben Budaörs szennyvizét is ugyanez a rendszer juttatja majd át a csepeli szennyvíztisztítóba, ami egy sokkal gazdaságosabb alternatíva az elavult budaörsi tisztítótelep régóta időszerű korszerűsítésére.

A beruházás a több mint 34 milliárd forint összköltségvetésű, európai uniós támogatással megvalósuló Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) Projekt részeként valósul meg.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek