A rovat kizárólagos támogatója

Metróépítéseknél is használt csúcstechnológiával épül szennyvízvezeték a Duna alatt, amelynek köszönhetően jelentősen tisztább lesz a folyó vize. A fővárosban már csak Budafok-Tétény szennyvize ömlik kezeletlenül a Dunába, de rövidesen teljessé válik a dél-budai főművi rendszer, így a XXII. kerület szennyvize a csepeli Központi Szennyvíztisztító Telepre jut majd.

A XXII. kerület szennyvizét a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre a Duna alatt épülő nyomóvezeték-pár juttatja majd el. A kivitelezés során csúcstechnológiát alkalmaznak: egy közel 1,8 méter átmérőjű fúrópajzzsal „alagutat” fúrnak a talajba 21 méteres mélységben – mintegy 6 méterrel a folyómeder alatt. Mindenközben a pajzs mögött folyamatosan egy speciális sajtoló-berendezéssel ebbe a járatba tolják be a nagyjából másfél méter átmérőjű vasbeton csőszelvényeket. Ez az ún. védőcső ad majd helyet a két darab, egyenként közel 60 cm átmérőjű nyomóvezetéknek.

A kivitelezés a BKISZ Projekt részeként, a Fővárosi Önkormányzat beruházásában valósul meg. A tavaly szeptemberben indult fejlesztésnek köszönhetően jövő év végéig 240 kilométernyi szennyvízcsatorna épül meg Budapest eddig ellátatlan területein, így a csatornázottság 96-ról 99%-ossá bővül. A főváros 16 kerületét és Budaörsöt érintő beruházás eredményeként összesen 42 ezer budapesti lakos élete válik komfortosabbá.

15 métert halad naponta a pajzs

A Duna alatti átvezetés keretében a fúrópajzs idén október végén indult el a budafoki Gyár utcában létesített indítóaknából. A közel 620 méter hosszú folyómeder alatti szakaszt a tervek szerint 7-8 hét alatt fúrja át a berendezés, és érkezik meg a csepeli oldali fogadóaknába. A fúrópajzs naponta mintegy 15 métert halad előre. A kivitelezés egy nagyon kifinomult, csúcstechnológiás műszaki folyamat, mely során az egyik legnagyobb kihívást a talajmechanikai viszonyokhoz való folyamatos alkalmazkodás jelenti.

Budafok és később Budaörs szennyvizét vezetik át a Duna alatt

Az épülő Duna alatti csatornaszakasz a dél-budai főművi rendszer része, melynek köszönhetően a XXII. kerület, illetve a későbbiekben Budaörs szennyvizét is a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre vezetik át. Budafok szennyvize eddig tisztítatlanul ömlött a folyóba, ami jelentős terhelést jelentett az élővíznek. A kerület eddig csatornázatlan részeinek szennyvízproblémája szintén megoldódik a BKISZ beruházás keretében: több mint 34 kilométernyi lakossági csatorna is épül, melynek eredményeként közel 1500 család inthet végleg búcsút a kényelmetlen szippantásnak.
A későbbiekben Budaörs szennyvizét is ugyanez a rendszer juttatja majd át a csepeli szennyvíztisztítóba, ami egy sokkal gazdaságosabb alternatíva az elavult budaörsi tisztítótelep régóta időszerű korszerűsítésére.

A beruházás a több mint 34 milliárd forint összköltségvetésű, európai uniós támogatással megvalósuló Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) Projekt részeként valósul meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás