A rovat kizárólagos támogatója

A felperes Zöld Kapcsolat Egyesület azért nyújtott be a cementgyár újraindítására kiadott környezethasználati engedéllyel szemben fellebbezést, mert véleménye szerint egy lakóövezet közvetlen szomszédságában nincs szükség együttégető cementműre egy olyan nagyvárosban, ahol a szállópor koncentráció mértéke már idén február végére meghaladta a megengedett ÉVES egészségügyi kibocsátási határértéket.

A miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület sajtótájékoztatón ismertette a i HCM. 1890 Kft. miskolci cementgyár újraindítása ügyében végzett eddigi tevékenységeivel kapcsolatos időszerű információkat. A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a BAZ Megyei Kormányhivatal alperes és az alperesi beavatkozók közötti perben hozott októberi ítéletét dr. Megay Róbert, az egyesületet képviselő ügyvéd ismertette részleteiben.

A zöld szervezet, mint felperes azért nyújtott be a cementgyár újraindítására kiadott környezethasználati engedéllyel szemben fellebbezést, mert véleménye szerint egy lakóövezet közvetlen szomszédságában együttégető cementműre nincs szükség egy olyan nagyvárosban, ahol a szállópor koncentráció mértéke már idén február végére meghaladta a megengedett ÉVES egészségügyi kibocsátási határértéket.

A légszennyezettség komoly kockázatot jelent az egészségre, és növeli a végzetes szívrohamok és a szélütés kialakulásának esélyét, s ezek a tények a térség egészségügyi statisztikáiban is kimutathatók a cementgyár működése nélkül is.

Kifogásolta, hogy az engedélyben nem állapították meg a szükséges védőtávolságot, valamint nem készült a teljes hatásterületet érintő, kellő időtartamú helyzetfeltárás, hatáselemzés. Október 12.-i ítéletében a Közigazgatási Bíróság azért kötelezte új eljárásra az alperes BAZ Megyei Kormányhivatalt, mert az összevont engedélyezési eljárás során kizárták ügyféli jogának gyakorlási lehetőségéből a Zöld Kapcsolat Egyesületet, "az eljárásban való részvételre vonatkozó eljárási szabályok megsértése jelen esetben az ügy érdemére kiható eljárási szabálysértésre vezettek."

F. Nagy Zsuzsanna az egyesület alelnöke a Miskolci Cementgyár STOP! Civil munkacsoport és a Zöld Kapcsolat Egyesület eddigi tevékenységének és eredményeit ismertette. Mint elmondta, a 2015 tavaszán ismertté vált a HCM 1890 Kft. által készíttetett Egységes Környezethasználat Engedély dokumentumokat a megalakult STOP Miskolci Cementgyár Munkacsoport szakembereivel (orvos, tüzeléstechnikai mérnök, ügyvéd, stb.) kielemezték.
Ezt követően több mint kétezer lakos támogató aláírását maguk mögött tudva, levélben fordultak valamennyi, helyi, s a térséget képviselő megyei, országos és EU-s parlamenti tisztségviselőhöz, képviselőnek, hogy vizsgálják felül a cementgyár kormányzati beruházásnak minősítő döntését. Nem érkezett egyetlen érdemi válasz sem. A témáról társadalmi és szakmai egyeztetésre nem került sor, a közgyűlésben egyetlen képviselő sem tartotta olyan jelentőségűnek a cementgyár újraindításával kapcsolatos kifogásokat, hogy a lakosság felmerülő aggályait továbbítsa.

A nyilvánosság érdekében a megyei napilap kerekasztalt szervezett, mely miatt a napilap ellen sajtópert, a munkacsoport négy tagja ellen büntetőjogi eljárást kezdeményezett a HCM 1890 Kft. ügyvezetője. A sajtóorgánum megnyerte az ellene indított sajtópert, s a munkacsoport büntetőperbe fogott tagjait első és másod fokon is felmentette a bíróság, kimondva, hogy alapvető kommunikációs jog a véleménynyilvánítás. Csaknem 57 ezer tonna hulladék „hasznosítására”, ezzel kb. 4000 tonna légszennyező anyag kibocsátására kért évente és kapott engedélyt első fokon a gyár abban a határozatban, melyet most hatályon kívül helyezett a bíróság. Ennek köszönhetően most nyílik egy új lehetőség arra, hogy a helyi döntéshozók változtassanak eddigi passzív hozzáállásukon és méltó módon képviseljék a nagyszámú érintett lakosság, egyben az újabb környezetterhelést nem toleráló, munkahelyteremtő tevékenységek érdekeit.

Az alelnök tájékoztatta a sajtó képviselőit arról, hogy a rosszindulatú híresztelésekkel ellentétben, egyetlen gazdálkodó szervezettől sem fogadott és fogadna el semmilyen támogatást az egyesület, egyszerűen az alapszabályukban foglalt tevékenységüket végzik, amikor egy-egy várható környezetterheléssel szemben ügyféli jogaikat gyakorolják. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ezzel szemben terjesztett állítások kimerítik a jó hírnév megsértését, melynek esetében a jövőben megteszik a szükséges lépéseket. Mint elmondta: "Számunkra egy Holcim által működtetett cementgyár ugyanúgy nem elfogadható ezen a helyen, mint bárki más által üzemeltetett." Az egyesület nevében köszönetet mondott minden, az eljárást segítő szakmai, emberi hozzájárulásért, mellyel munkájuk eredményeit erősítik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek