A rovat kizárólagos támogatója

Iskolai tanárok, vezetők, eltérően ítélik meg a világsajtóban és hazánkban is széles körben megjelenő „Greta-jelenséget”. Jó lenne hinni azonban, hogy a válasz egyetlen oktatási intézményben sem az elutasítás, főleg pedig nem a demonstrációban résztvevő diákok szankcionálása.
A klímaváltozást már mindenki tapasztalhatja, és az ember általi előidézésében is általános az egyetértés a klímatudósok körében, legfeljebb a súlyosságában és az adandó válaszokban vannak eltérések. Szükség van tehát minél több olyan eseményre, amely figyelmeztet a közelgő klímakatasztrófára, a politikusoktól, a döntéshozóktól joggal elvárt, hatékony és késlekedés nélküli beavatkozásokra. Felvilágosult, a klímakérdésben széleskörűen tájékozott állampolgárok pedig háttér támogatást adhatnak halaszthatatlan döntések meghozatalához, nehogy rövid távú csoportérdekek megakadályozzák őket.

Ezért lenne jó, ha az általános és középiskolák a szeptember 27-eihez hasonló, előre bejelentett, globális klímademonstráció, klímasztrájk idején – de más, alkalmas időpontokban is – klímaórákat, tematikus klímanapot tartanának. Megismertetnék a tanulókat a hazai vonatkozásokkal, a szakpolitika, a gazdaság és a lakosság – különféle területek szakértői által szorgalmazott és halaszthatatlan – cselekvési lehetőségeivel.

Nincs olyan tantárgy, amely ne lenne kapcsolatban az éghajlattal. A földrajz, a fizika, a kémia, a biológia mellett a történelem, a művészeti oktatás, a technika, de még a testnevelés órái is összefüggésbe hozhatók a klíma kérdéskörével. Rengeteg filmből, előadásból lehet válogatni, ötletet nyerni. Előadók meghívására is van lehetőség, mert sokan vállalják akár önkéntesen is a diákok felvilágosítását – a tudományos élet szereplői és a civil szervezetek szakértői egyaránt.

Nem feladatuk a tanároknak állást foglalni politikai kérdésekben, hazai vagy uniós klímavédelmi szabályozásokban. A klímaváltozás kérdésköre azonban megkerülhetetlen, körüljárása egyaránt hasznos és érdekfeszítő. A diákok érdeklődésének felkeltése, a klímaváltozással kapcsolatos ismeretek átadása, a felelősségérzet felkeltése, az alkalmazkodás szükségességének megismertetése oktatásunk színvonalának fokmérője is lehetne.

Kovács Gizella

Nyitókép: Kossuth-tér klímatüntetés. Fotó: Sarkadi Fanni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás