A rovat kizárólagos támogatója

A Kilencben az élet klíma és levegő sorozatának részeként Megyeri Szabolcs, főkertésszel beszélgetett Borbás Gabi a középső-ferencvárosi, Mester utcai fasornál többek között a fák szerepéről, a favédelemről, a kertész feladatáról, és a csikkeldobáló lakosság szemléletformálásáról.

Mit csinál egy főkertész?

–        A fa nem tudja elmondani, hogy körbe van aszfaltozva és nem kap elég vizet, hogy a törzse kinőtte a körülötte lévő vasrácsot, hogy a parkoló autók nekitolatnak. Helyette beszél és főleg intézkedik a kertész szakember, a főkertész.

–         A főépítésszel ellentétben főkertészt nem kötelező kinevezni. Főkertész akkor van, ha a kerület vezetésének, a polgármesternek fontos, hogy valaki „őrködjön a zöld fölött”. Vannak olyan városok, ahol a főkertész jóváhagyása nélkül nem történik zöld felületet érintő beruházás. Budapestet alapvetően az jellemzi, hogy az elmúlt évtizedekben kertész szakemberek nélkül fejlesztették, ami a zöld területek pusztulásán is meglátszik.

Sűrűn beépített belvárosi kerületként az épületek és a parkoló autók is a fák ellenségei. Mi a véleménye erről?

–         Itt a Mester utcában, a járda út felőli részén fel lehetne törni a betont és talajtakaró növényekkel borított zöld sávot lehetne létrehozni. Erre itt hely is van, hiszen nagyon széles a járda. A növények összegyűjtenék és a fák gyökeréhez vezetnék az értékes csapadékot, ami most egyenesen megy a szennyvízhálózatba.

–        Talajtakaró növények kellenének a fák törzse köré is, hogy nyáron ne száradjon ki a talaj. Ez a terület most tele van csikkel, szeméttel. Akkora kapacitással sem a kerületek, sem pedig a Főkert nem rendelkezik, hogy a talajtakaró növények közül kézzel pucolja a csikket a lakosok után. A lakosság hozzáállása, szemléletváltása ezen a téren is alapvető fontosságú.

–         Ha a jelenlegi fáknak nagyobb életteret akarunk, hogy azok egészségesen, sokáig élni tudjanak, akkor több helyre van szükség. Ezt kell megérteni! Ennél a Mester utcai példa platánnál is egy parkolóhelyet kellene megszüntetni, hogy a fa növekedni és élni tudjon.

További ferencvárosi információk a kilencbenazelet.blog.hu oldalon, ill. a facebook.com/kilencbenazelet/ felületen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás