Hirdetés

Mikor viszik el a szemetet Budapesten? Sokan várják a választ, miután több napja az utcákon halmozódnak a megtelt, és egyre büdösebb szemeteskukák. Karácsony Gergely ma találkozott a szemétszállítókkal. Az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió ismét megküldte az eddig rendezetlen díjtételekről szóló számláit a fideszes kukaholdingnak, az NHKV Zrt.-nek.

A városvezetés dolgozik azon, hogy helyreálljon a szemétszállítás rendje, a tárgyalások folytatódnak – közölte Karácsony Gergely főpolgármester ma a Facebook-oldalán:

” A ma reggeli 4:30-as munkakezdéskor mi is ott voltunk Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel a BKM Ecseri úti telepen, ahonnan a kukásautók indulnak egy átlagos hétköznapon összegyűjteni a hulladékot Budapesten. Azokkal a kollégainkkal találkoztunk, akik nélkül nem működik a város. A megélhetési gondjaik, az elszabadult árak, az egekbe szökő rezsiköltségek dühössé teszi őket, és teljesen természetes, hogy ebből a dühből azoknak is kijut, akik kiállnak eléjük. Kaptunk belőle mi is, szenvedélyes, érzelemdús beszélgetés volt. Nem udvariaskodtam én sem, semmi helye az unalomig ismert politikusi blablának ott, ahol emberek megélhetéséről és Budapest működéséről van szó.
Megerősítettem az ajánlatunkat, a lehetőségeink határáig elmenve próbáljuk segíteni a dolgozóinkat a megélhetési válságban, ezért az idei 15 százalékos béremelés fölött bruttó 200 ezer forintos rezsitámogatást ajánlottam a kollégáknak. Erről fogunk tárgyalni a budapesti cégek szakszervezeteivel is.
Beszéltem ma reggel a város helyzetéről, arról, hogy Budapest saját bevétele arra sem elég ma, hogy az egekbe emelt áramszámlát kifizessük. De mi nem engedünk így sem a szolidaritásból, hogy annyit segítsünk, amennyit csak tudunk. Hogy többet tudjunk, ahhoz az kellene például, hogy a kormányzati Kukaholding törlessze az adósságát, adja vissza azt a 15 milliárdot, amit a budapestiek szemétdíjából elvett. Szövetségese vagyok a dolgozóknak, hogy ezt visszaszerezzük a városnak.
A tárgyalások folytatódnak. Azon dolgozunk, hogy helyreálljon a szemétszállítás rendje, a kollégák felvegyék a munkát. A szemétszállítás biztosítása a hatályos törvények szerint ma reggeltől a katasztrófavédelem dolga, ma még ezt nem tudták megoldani teljeskörűen. Budapest természetesen minden segítséget megad ehhez.”

szemeteskocsi ürítés Budapest kép: Sarkadi Péter greenfo

Az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió ismét megküldte az eddig rendezetlen díjtételekről szóló számláit az NHKV Zrt.-nek

A Budapesti Közművek keretein belül működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió ismét megküldte az eddig rendezetlen díjtételekről szóló számláit az NHKV Zrt.-nek (Kukaholdingnak), hogy a fővárosi hulladékszállítás újraindulhasson.

Az elmúlt időszakban számos egyeztetés, levélváltás zajlott a Budapesti Közművek és az NHKV Zrt. között arra vonatkozóan, hogy a fővárosi hulladékgazdálkodást végző társaság hogyan tud hozzájutni maradéktalanul a fővárosiak által befizetett kukadíjakhoz. Sajnos ezidáig ezek az egyeztetések sikertelenek voltak.  A Budapesti Közművek ismeri és megérti a munkavállalók súlyos gondjait, mindennapi nehézségeit a jelenlegi magyarországi magas inflációs és megélhetési válságban. Különösen súlyos gondot jelent az elmúlt napokban megérkezett első megemelt rezsiszámlák kifizetése. A kritikus helyzet miatt a hulladékszállítást végző munkatársak kedd reggel óta munkabeszüntetést tartanak.

A Budapesti Közművek folyamatosan egyeztet az érintett munkavállalókkal, és annak érdekében, hogy az óráról órára súlyosbodó hulladékgazdálkodási helyzetet kezelni lehessen, a mai napon ismét eljuttatta az eddig rendezetlen díjtételekről szóló díjbekérő levelét és számláit a Kukaholdingnak.

Amennyiben a Kukaholding a fővárosi lakosság és az intézmények által befizetett szemétszállítási díjakat végre maradéktalanul továbbadja a Budapesti Közművek (FKF) felé, úgy várhatóan a szolgáltatás rövid időn belül újraindítható lesz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás