A rovat kizárólagos támogatója

2022 február végén süllyedt el a Felicity Ace nevű hajó, fedélzetén a Volkswagen-konszern négyezer luxusautójával, miután tűz ütött ki a fedélzeten. Környezetvédők szerint súlyos károkra lehet számítani.
Február óta a Felicity Ace több mint 3000 méter mélyen fekszik a tenger fenekén, a portugál Azori-szigetek közelében. A roncsot még nem sikerült felszínre hozni, és a szakértők szerint ez nem is lehetséges − írta az Autószektor.

Aggályok: túl bonyolult, túl drága, túl kockázatos

Mindenekelőtt a mélység okoz problémát. Manfred Santen, a Greenpeace tengervédelmi csoportjában dolgozó vegyész azonban egy másik problémát is lát: “Aggasztó, hogy a sok járművet tartalmazó hajó most jóval a tenger felszíne alatt ki van téve ennek a nagy nyomásnak. Hogy pontosan mi történik az ilyen mélységben uralkodó nyomáson, azt nehéz megbecsülni. Mindenesetre szennyezőanyag-kibocsátással számolni kell”.

És mit szól ehhez a VW? A “Manager Magazin” kérdésére a csoport hangsúlyozta, hogy nem ő a hajó tulajdonosa. Így a VW “magáról a hajóról, a balesetről, az elsüllyedésről és annak környezeti hatásairól nem tud mit mondani”.  A társaságnak szerencséje volt a szerencsétlenségben. Mert a járművekre kötöttek biztosítást.

Mint arról többször is beszámoltunk, a “Felicity Ace”-en február 16-án ütött ki tűz az Azori-szigetek közelében. A 22 fős legénységet sikerült megmenteni. A fedélzeten lévő, amerikai piacra szánt autók megsemmisültek a tűzben. Az Automotive News forrásai szerint a Németországból az Egyesült Államokba tartó hajó körülbelül

1900 Audit,
1100 Porschét,
500 Volkswagent,
189 Bentley-t,
és 85 Lamborghinit szállított.

Egy holland mentőcég szerint a tűz magától kialudt. A 200 méter hosszú hajó Emdenből az amerikai Rhode Island állambeli Davisville-be tartott, amikor máig ismeretlen okokból kitört a tűz. A teherszállító ezután egy hétig sodródott az Atlanti-óceánon, majd egy vontatóhajó próbálta biztonságos helyre szállítani. Nem sokkal később végleg a tengerbe süllyedt. Mostani állapot szerint örökre ott is marad.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás