A rovat kizárólagos támogatója

Egy súlyos baleset esetén radioaktív anyagokat kellene a szabadba engedni a Paksi Atomerőműből, hogy megvédjék a reaktorok épületét a túlnyomástól. Ezért további biztonságnövelésre van szükség a magyar erőműben is

– ez áll az uniós stressztesztet lezáró független jelentésben. Az atomerőmű szerint viszont "rendkívül csekély valószínűségű" kockázatról van szó.

"A legjobb lenne az egészet lecserélni, de nem lehet" – így kommentálta Perger András, az Energiaklub hagyományos energiahordozókkal foglalkozó szakértője, hogy az európai uniós stresszteszten készült végső jelentés szerint további szűrő- és hűtőberendezést kell építeni a Paksi Atomerőmű reaktorblokkjainak védelmi rendszerébe.

A fukusimai katasztrófa után az összes atomerőmű biztonsági állapotát felülvizsgálták az Európai Unióban. A folyamat úgy zajlott, hogy az erőművek üzemeltetői benyújtották a dokumentációt a nemzeti nukleáris hatóságoknak; Magyarországon az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) volt az illetékes. Az OAH által elfogadott nemzeti jelentést küldték tovább az európai nukleáris szabályozó együttműködés, az ENSREG illetékeseihez. A folyamat újdonsága az volt, hogy a nemzeti jelentéseket független szakértői csoportok vizsgálták felül. Ez olyan úgynevezett peer review rendszer, amelyet a tudományos folyóiratok is alkalmaznak a megalapozatlan cikkek kiszűrésére.

A Paksról szóló felülvizsgálat következtetései között az szerepel, hogy eddig az erőműben nem dolgoztak ki műszaki megoldást arra az esetre, ha a reaktorokat védő épületben túlnyomás lépne fel. Ilyen eset akkor állna elő, ha a reaktorok közvetlen közelében, a hőenergiát előállító úgynevezett primér körben történne olyan súlyos baleset, amely legalább egy hétig elhúzódik, és az erőmű szakemberei nem tudnák kiiktatni a túlnyomás okát. Ilyenkor nem lenne más megoldás, mint csökkenteni a nyomást. Ekkor viszont sugárzó anyagok kerülhetnek a légkörbe, ahogyan Fukusimában is történt – mondta Perger András az origonak.

A megoldás a felülvizsgálati jelentés szerint a következő: "a túlnyomódás elkerülésére a szűrt leeresztéshez (…) szükséges rendszert kell kiépíteni a radioaktív anyagok környezeti kibocsátásának elkerülésére".
RÉSZLETEK >>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás