A rovat kizárólagos támogatója

Továbbra sincs koncepciója a hét éve hatalmon lévő városvezetésnek a pécsi közlekedés fejlesztésére, ezért nincsenek előremutató intézkedések sem. Sodródnak az árral, intézkedések csak kényszer hatására, illetve ötletszerűen történnek – írja a pécsi LMP közleményében.

A párt pécsi prominensei, Keresztes László Lóránt és Kóbor József szerint „az alkalmatlan közlekedési kormányzattal szemben pedig felszólalni sem mernek. Eközben jellemző a sikerpropaganda, csúcsra járatták a titkolózást, és újabban látszat-konzultációval próbálkoznak. Mindez nem tartható tovább”.

A Lehet Más a Politika pécsi szervezetének közleménye alapján a kényszer szülte a jelentős változásokat, amelyek hamarosan bekövetkeznek a pécsi buszmenetrendben. „A buszcsere-programot követően a szükségesnél lényegesen kevesebb csuklós autóbusz áll rendelkezésre, így jelentősen változik a rendelkezésre álló járműpark összetétele. Ezért nincs alternatívája a menetrend módosításának. Mindez kevéssé jelenik meg a kommunikációban, ahogy számos más fontos kérdésre sem kaptak választ a pécsiek hosszú ideje” – így az LMP.

„A városvezetéstől a sokadik olyan válaszlevelet kaptuk, amely üzleti titkokra, és egyéb érdekekre hivatkozva korlátozza bizonyos információk megismerését, vagy annak közzétételét. Immár egy éve telt ez azóta, hogy nem kapunk lehetőséget a közlekedési cégnél lefolytatott belső vizsgálatok eredményeinek megismerésére. Rendkívül türelmesek voltunk, de amennyiben az információkat a következő közgyűlésig nem adják át, jogi úton fogjuk a választ, és a nyilvánosság biztosítását kikényszeríteni” – áll a közleményben.

Hozzátették: Pécsett jelentős változásokat tapasztalnak a közlekedés szervezésében is, ám ezek mögül (is) hiányzik a koncepció, és ezekről a városvezetés nem folytatott érdemi konzultációt.

„Javaslatot tettünk a közgyűlésen a lakosság részletes tájékoztatására, és véleményének kikérésére a belváros környéki közlekedés rendjének módosítása kapcsán, de ezt a többség akkor elutasította. Ezért szeptember folyamán nyilvános konzultációt szervezünk a városi közlekedést érintő legfontosabb változások tekintetében. Erre meghívjuk a témáért felelős alpolgármestert és az ügyben illetékes városi cég munkatársait is. Beszélni kell a pécsi közösségi közlekedés jövőjéről, törekedni kell a kiszámítható fejlesztésekre, a fenntartható járatszerkezet kialakítására, ennek feltételeire” – ígéri a párt.

Az LMP-nél úgy látják: Pécs és Baranya érdekében a kormánypárti és ellenzéki politikusoknak közösen kell nyomást gyakorolni a kormány dilettáns közlekedéspolitikájának megváltoztatásáért, elsősorban a közösségi közlekedés megfelelő finanszírozását, a rendszer átalakítását, a közlekedési szövetségek kialakítását és az egységes közösségi közlekedés megteremtését sürgetve.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás