A rovat kizárólagos támogatója

Budapest VIII. és IX. kerületének határán az Üllöi út-József krt. kereszteződésénél látható a most felújítás miatt bezárt Iparművészet Múzeum. A gyönyörű szecessziós épülettel szemben az Üllői úton áll egy műemléki és kulturális szempontból is értékes óriási épülettömb, melyre szemet vetett egy kormányközeli ingatlanos társaság. Kiemelt állami beruházás, elfelejtett műemlékvédelem, NER úthenger – a szokásos orbáni modell.

A Heinrich udvart most sokadjára szeretnék brutálisan átalakítani airbnb/szálloda ingatlanokká emeletráépítéssel, mélygarázsokkal. Az eddigi ingatlan támadásokat még úgy ahogy visszaverte az orbán-kormány által tudatosan szétvert műemlékvédelem, de a mostani beruházást államilag kiemeltnek minősítették, lévén a megmagasabb miniszteri szintű kapcsolatoknak, így az épített környezetünk újabb gyöngyszeme esik a NER közeli „modernizálás” áldozatává. A helyi lakosok régóta tiltakoznak e szélmalomharcban. Sajnos az önkormányzat is fegyvertelen, miután a karmelita kolostor szava az erősebb.

Azért a harchoz nagyon fontos, hogy minél többen tudjanak erről az épületről, többek között ezért is szervezett  „Heinrich udvar körüli sétát”  a lakókkal is együtt dolgozó C8, mely civil szervezet évek óta nagyon sokat tesz a legkülönbözőbb területeken a „nyóckerért”.  Augusztus 27-én közel nyolcvanan, a C8 barátai és ismeretlenek jöttek el, voltak kíváncsiak a meghívott előadókra: építészekre, zenészre, rádiósra, művészekre és itt lakókra.

Az eseményt Pikó András polgármester, nem csak C8-tagként, hanem a kerület vezetőjeként is, az aHang, az ÓVÁS Egyesület, a Tilos Rádió, a KÉK Kortárs Építészeti Központ, a Civilek a Palotanegyedért Egyesület, Balázs Sátly LMP-s önkormányzati képviselő támogatta.

A hangösszeállítás megszólalói sorrendben:

Bihari György a C8 aktivistája, és a séta szervezője. fotó: Sarkadi Péter
Zsámboki Miklós OSA munkatárs. fotó: Sarkadi Péter
Szabados Luca művész  fotó: Sarkadi Péter
Weil András  zeneszerző billentyűs producer fotó: Sarkadi Péter
Csabai Gábor Tilos Rádió és Bihari György szervező. fotó: Sarkadi Péter
Alföldi György  RÉV8 volt vezetője fotó: Sarkadi Péter
Vári Zoltán helyi lakos József krt. 77 – 79 fotó Sarkadi Péter

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek