A rovat kizárólagos támogatója

220 éve gyarapodott, bár néha érték katasztrófák (bombázás, tűzvész) a mára 10 millióssá nőtt gyűjteményt. 15 éve még úgy tűnt, hogy a sok viszontagság után végre az egész gyűjtemény méltó helyre kerülhet a Ludovika területén. Hiába a sok-sok milliárdos beruházás, az Orbán-kormány Debrecenbe költöztetné a sérülékeny, és felbecsülhetetlen értékű múzeumot. Ennek abszurditásáról mesél Vásárhelyi Tamás korábbi főigazgató-helyettes podcastunkban.

Évek óta tartja bizonytalanságban a MTM dolgozóit, a muzeológusokat, a kutatókat és a látogatókat is az Orbán-kormány azzal a többször belengetett tervvel, hogy Európa egyik legértékesebb, 220 éven át fejlesztett természettudományos gyűjteményét Debrecenbe költözteti. Az eddigi bizonytalan kiszivárogtatások, spekulációk után most – június elején – végérvényesnek tűnik Palkovics László miniszter bejelentése a költöztetésről – persze konkrét időpont nélkül.

Spotifyn itt:

Hogy ez kinek jó, az csak sejthető, de hogy miért rossz azt a minden irányból érkező kritikák alapján tudjuk: pl. a 10 milliós gyűjtemény költöztetése nagy károkat okoz, a szakemberek döntő többsége nem költözik Debrecenbe, ahogy pl. a Nyugat-magyarországi diákok vagy családok is nehezebben jutnak el a cívis városba.

De sok egyéb probléma is adódik, ha tényleg meglépi ezt a kormány. Többek között erről is beszélgetett Dr Vásárhelyi Tamás  nyugalmazott főmuzeológussal, a múzeum korábbi főigazgató-helyettesével a szerkesztő: Sarkadi Péter.

Kapcsolódó cikkek:

Debrecenbe kéne menni, múzeumot tönkre tenni… 
Talány, hogy miért kell a Magyar Természettudományi Múzeumot tönkretenni
A NER nem gyomirtóval nyírja ki a Növénytárat
Orbán nagyobb kárt fog okozni a Magyar Természettudományi Múzeumnak, mint az 56′-os tűzvész

 

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás