A rovat kizárólagos támogatója

Eltűnő afrikai erdők, forró indiai városok, olvadó svájci gleccserek és szárazsággal sújtott amerikai földek – arc nélküli képek ezek, egészen addig, amíg nem ismerjük az ott élők történetét. Az ENSZ klímatárgyalások negyedik napján fiatalok mesélték el otthonuk kihívásait, s hogy mit tesznek ők az éghajlatváltozás ellen. Lehoczky Annamária tudósítása Katowicéből.

Azért jöttem, mert érdekel, hogyan működik a klímapolitika” – meséli lelkesen a még csak 17 éves minnesotai Mikayla Samlaska, míg buszunk a deres lengyel tájban robog a konferencia helyszíne felé. Mikayla egy középiskolásokból álló amerikai csoport tagjaként érkezett a konferenciára, hogy jobban megértse a klímapolitikai döntéshozás folyamatát, és hogy hasonló érdeklődésű fiatalokkal és szakemberekkel találkozzon. „Vidéken élek, ezért mindig is nagyon érdekelt a körülöttem levő természet és tágabb környezetem változásai. […] A vándorló madarak például megváltoztatták útjukat, és időben is fokozatosan eltolódik évszakos vándorlásuk, ez pedig más állatokra is hatással van”, magyarázza a zoológusnak készülő tinédzser. 

COP24 Katowice COP24 Katowice
A képre kattintva galéria nyílik.

Mikayla úgy gondolja, hogy a klímakonferencia eredménye fontos a fiatalság számára, mert az itt születő döntések az elkövetkező években közvetlen hatással lesznek rájuk, és hamarosan nekik [fiatal felnőtteknek] kell majd döntéseket hozniuk, a most szerzett tapasztalatokra építve. Az amerikai közhangulatról kérdezve sem hangolódik le, sőt, pozitív változásokat lát. „Úgy gondolom, hogy aggódnak az amerikaiak a klímaváltozás miatt, nagyon erős a #WeAreStillIn mozgalom például az én államomban, tehát a helyi vezetők igyekeznek a Párizs Egyezményben vállaltakat továbbra is teljesíteni”.

COP24 Katowice COP24 Katowice
A képre kattintva galéria nyílik.
Elmondása szerint a civilek nagy hányada támogatja a klímapárti mozgalmat, főként a fiatalok és a klímaváltozás által hátrányosan érintett kisebbségi csoportok nagyon aktívak ezen a téren.
Az éghajlatváltozás hatásait érezni lehet egész Minnesotában: a döntő részben mezőgazdaságból élő államot gyakori áradások és aszályok sújtják, utóbbi miatt az öntözés kérdése elementáris. „Ismerek olyan mezőgazdászt is, akinek például el kellett hagynia földjét, mert a vízhiány miatt azon már nem tud többé termelni” – fűzi hozzá Mikayla.
A nemzetközi klímatárgyalásokat minden évben ifjúsági konferencia előzi meg, ahol helyi és nemzetközi fiatalok az éghajlatváltozás kihívásaira közösen keresnek válaszokat. A katowicei ifjúsági találkozón a résztvevők kívánalmakat és ajánlásokat fogalmaztak meg a COP24-re érkező tárgyalók felé. A fiatalság álláspontját összefoglaló dokumentumot Patricia Espinosának, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének (UNFCCC) főtitkárának adták át, aki érettnek és mérvadónak értékelte azt. A klímaügyi főtitkár egyébként hivatalának kezdete óta szívén viseli a fiatalok minél szélesebb körű bevonását a döntéshozatalba.  

„Mi vagyunk a jövő, adj nekünk esélyt” – üzeni a Guinness Világrekordok közé került kezdeményezés, amely több mint 125 000 gyermek és fiatal képeslapjából formált egy óriásplakátot. Ezeken a képeslapokon a fiatalok elmesélték, mit tennének ők az éghajlatváltozás ellen. Az óriásplakátot 3400 méter magasban, a svájci Aletsch gleccseren rakták ki, ezzel is felhívva a figyelmet a rohamos mértékben zsugorodó gleccserre.
A svájci kormány Fejlesztési és Együttműködési Ügynökségének (Agency for Development and Cooperation) vezetésével megvalósuló projektben a környezet megóvására tanították a gyerekeket, akik utána képeslapot küldtek Svájcba.
 

Amikor arról kérdezem a minnesotai Mikaylat, hogy mit üzenne a fiataloknak, így válaszolt: „Sokkal több erőtök van, mint hinnétek.” „Őszintén, az ifjúság hamarabb fog elérni változásokat, mint bárki más […], mert nem számítanak arra, hogy igenis fellépünk” – fűzi tovább üzenetét. Mind a tapasztalt tárgyalók, mind a lelkes fiatalok egyet értettek az ENSZ ifjúsági különmegbízottja, a Sri Lanka-i származású Jayathma Wickramanayake szavaival: „generációk közötti együttműködésre van szükség”.

Óriástüntetést tartottak Brüsszelben a klímakatasztrófa elkerüléséért
 

 

Kapcsolódó anyagok:

Mire van szükség a klímatárgyalásokon? – Több helyi vezető, zéró fosszilis energia

Merészség, felelősség és sürgősség – nagy a tét a katowicei ENSZ klímacsúcson

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás