A rovat kizárólagos támogatója
VM sajtóközlemény

A Vidékfejlesztési Minisztérium reagálva a Greenpeace Magyarország Egyesület megkeresésére közleményben is megerősíti, hogy hazánkban a méhészet kiemelten fontos gazdasági tevékenység a méztermelés agrárgazdasági jelentősége miatt is.

A méztermelés olyan mezőgazdasági területeinken is folyik, ahol az elmúlt tíz évben, évente több mint egymillió hektárt (kukorica, napraforgó, repce) vettetek be neonikotinoid hatóanyagú növényvédő szerrel csávázott vetőmagokkal. Ennek ellenére Magyarországon nem fordult elő méhpusztulás a neonikotinoid tartalmú csávázószerek használatakor, ezt az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vizsgálatai alátámasztják. Hazánkban a legnagyobb a fajlagos méhsűrűség az Európai Unióban. 2010-ben 1 millió, 2012-ben pedig több mint 1,2 millió méhcsaládot tartottak nyilván, a méh-populációsűrűség 11 család/km2 feletti.

A magyar méhészet a mezőgazdaság bruttó termelési értékének 1 %-át, az állattenyésztésnek mintegy 3 %-át adja. A méhészeti ágazat jelenleg mintegy 18 – 20.000 család megélhetéséhez nyújt kiegészítő vagy fő jövedelemforrást, így közvetve hozzájárul a vidék népességmegtartó képességéhez, kiváló minőségű méhészeti termékekkel látják el hazánk valamint az Európai Unió többi tagállamának lakosságát.

Fontos azonban kiemelni, ha kivonják a neonikotinoid alapú növényvédő-szereket, nincs helyettesítő termék, és megfelelő védelem nélkül maradhat a kukorica-, a napraforgó- és a repcetermelés. A méhészeti és a növénytermesztési ágazat egymásra épül. Az említett haszonnövények termőterületeinek csökkenésével megnőhet a szabadon porzó kalászosok vetésterülete, ezzel csökken a méhlegelők nagysága, és a termesztett növényfajok változatossága, ami a természetes egyensúly felbomlásához vezethet. Azzal, hogy a méhek beporozzák a haszonnövények virágait, javul azok szemkötődése, ami a növénytermesztőknek is hasznos. A méhészetek ezen túlmenően létfontosságú szerepet töltenek be az ökológiai egyensúly fenntartásában is.

A neonikotinoid hatóanyagú növényvédő szerekkel kapcsolatos álláspont kialakítása során, továbbra is folytatni kívánjuk a széleskörű társadalmi egyeztetést, a szakmai és a társadalmi szervetek bevonásával.

Bioméhészet Babatpusztán   kép: Sarkadi PéterBioméhészet Babatpusztán                             kép: Sarkadi Péter

A legutóbbi tanácsi ülésen egy brit javaslat alapján felmerült, hogy a Bizottság csak további tudományos vizsgálatok, és szántóföldön végzett kísérletek után hozza meg döntését a neonikotinoid hatóanyag-tartalmú növényvédő szerek esetleges tiltásáról. Hazánk mellett további 10 tagország támogatta a brit véleményt, és kérte a Bizottságot, hogy vizsgálja felül javaslatát és végezzen további hatástanulmányokat. A közeljövőben az Európai Unió feljebbviteli Bizottsága tárgyalhatja a kérdést.

A Greenpeace értetlenül áll a kormány álláspontja előtt, miszerint nem támogatják a méhekre világszerte veszélyes vegyi anyagok európai uniós betiltását. A múlt hétvégén több mint száz zöld szervezet részvételével tartott országos találkozón a résztvevők is egyhangúlag arra szólították fel a kormányt, hogy kezdeményezze a beporzókra veszélyes vegyi anyagok korlátozását.

Kapcsolódó anyagok:

Védjük meg a méheket!

Magyarországnak támogatnia kell a méhgyilkos vegyszerek tilalmát

Mitől döglik a méh?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás