A rovat kizárólagos támogatója

A Regionális Környezetvédelmi Központ Magyar Irodája kommunikációs kampányában  most az egészséges táplálkozással kapcsolatban a hazai vizsgálatokat, a szavatosságot, és a tartósítást vizsgálta.

A Regionális Környezetvédelmi Központ (REC), Magyar Irodája kommunikációs kampányt folytat annak érdekében, hogy a környezet és az egészség szempontjai előtérbe kerüljenek a vásárlásaik során. Nem mindegy, hogy milyen élelmiszer kerül az Ön és családja asztalára! Vagyis a megfontolt vásárlással hozzájárulhat egészségének megőrzéséhez. Az Ön döntését segítheti a megfelelő tájékoztatás az egészséges táplálkozásról, illetve annak egészségügyi hatásairól.

Hazai vizsgálatok
Egy termék hazai forgalmazása előtt egy akkreditált laboratóriumban hatósági vizsgálaton megy keresztül. Ez főként az Európai Unión kívülről érkező árukra vonatkozik, mivel az Európai Uniós országokra azonos élelmiszerbiztonsági szabályok érvényesek. Ily módon az EUs országokból érkező árukat nem kell külön bevizsgálni. Mindez egy nagyobb biztonságot nyújt kivéve, ha egy harmadik országból szabálytalan módon bejut egy áru az EUs kereskedelem vérkeringésébe.
A szabálytalanságok elkerülése érdekében a napjainkban szaporodó hipermarketek forgalmazóinak nemzetközi és hazai ellenőrzési felelőssége kiugróan megerősödött, ahogy munkatársunk a korábbi írásunkban is megfogalmazta.

Szavatosság
A hazai élelmiszer kereskedelemben alapvető feltétel a termék szavatosságának (pontos év, hó, nap, rövid szavatosságú terméknél hó és nap) feltüntetése. Gyakran előfordul, hogy a rövid szavatosságú élelmiszereket kedvező áron kínálják az üzletláncokban, s ezzel arra ösztönzik a vásárlókat, hogy kevésbé garantált minőségű árut vásároljanak. Ez a kérdés alapos odafigyelést igényel.

Kedves Olvasóink! Csak olyan élelmiszert vásároljanak meg, amit a szavatossági idő lejárata előtt elfogyasztanak. Ha lejárt szavatosságú élelmiszert fogyasztanak az egészségüket veszélyeztetik. Remélhető, hogy a hazai hatósági ellenőrzési munka javulása kiküszöböli a fenti problémát.

Tartósítás

A tartósítás különböző eszközöket vesz igénybe. A tartósított élelmiszerekről nagy általánosságban kijelenteni, hogy ezek kedvezőtlenek, nem lehet. Pl. a pasztörizált tej magas hőfokon való kezeléssel tartóssá válik. Számos konzerv hőkezeléssel különböző tartósságra tesz szert. A tartósítószer nemcsak úgy hat, hogy megöli a romlást okozó baktériumokat, hanem úgy is, hogy meggátolja a szaporodásukat. Ha általánosságban kellene megfogalmazni, akkor azok a tartósítószerek, amelyek engedélyezettek, amelyek különböző kóddal rendelkeznek, azt jelentik, hogy átestek az adott vizsgálatokon. A világ tudományos szakértői megállapodtak abban, hogy melyek azok a határértékek, amelyeknél még nem befolyásolják károsan az emberi szervezetet. Bízzunk a szakemberekben. A módszerek finomodnak, új eredmények jelentkeznek, s így egyre jobban megítélhető, hogy egy-egy tartósítószer az emberi szervezet károsan befolyásolja –e, vagy sem.

Kapcsolódó cikkek a greenfon >>>

Rec

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás