A rovat kizárólagos támogatója

A Regionális Környezetvédelmi Központ Magyar Irodája kommunikációs kampányában most a minőség, az újrahasználat, az újrahasznosítás, és a komposztálás témakörét járja körül.

A Regionális Környezetvédelmi Központ (REC), Magyar Irodája kommunikációs kampányt folytat annak érdekében, hogy a környezet és az egészség szempontjai előtérbe kerüljenek a vásárlásaik során. Az előző írásunk azzal foglalkozott, hogy a megfontolt vásárlással Ön is hozzájárulhat egészségének megőrzéséhez. A mai írásunk a termékek minőségével és a hulladékcsökkentéssel foglalkozik.

Mottónk: „A kevesebb lehet több!- Vásároljon megfontoltan!”

Ön mit tud tenni azért, hogy kevesebb hulladék keletkezzen otthonában? A hulladékcsökkentés a vásárlásnál kezdődik. A használati tárgyak, élelmiszerek megvásárlása előtt érdemes végiggondolni, hogy mi lesz az áru, vagy csomagolóanyagának sorsa, mekkora a belőlük származó hulladék mennyisége és az ezzel járó környezeti teher. Próbáljuk meg a mindennapi életünkhöz leginkább szükséges árukat kiválasztani, azt vegyük meg ami tényleg szükséges, illetve ami kevesebb hulladékot termel.

Minőség

A használati tárgyak széles választéka már lehetővé teszi, hogy a sokszor ugyan drágább, de jobb minőségű, “márkásabb”, s így vélhetően tartósabb, hosszabb életű árukat vásároljuk, amely szempont figyelembevételével leginkább a ruházati, és műszaki cikkek esetében jelentős a hulladékcsökkenés.

Újrahasználat

Hajlamosak vagyunk a régen vásárolt használati tárgyakat kidobni, s újat vásárolni. Pedig, az általunk már elhasználtnak vélt tárgyak kis javítással mások számára újra használhatóak. Érdemes érdeklődni a környezetünkben élők körében, s átadni számukra a még használható eszközöket. Számos műszaki cikket a terméket árusító üzletek is visszaveszik, s így azokat hasznosítják.

Újrahasznosítás

A háztartási hulladékok elkülönítését már az otthonokban célszerű elkezdeni. A hulladékfajták közül a komposztálható szerves (bio), a papír, az üveg és műanyag hulladékokat leggazdaságosabb már a háztartásokban szelektíven gyűjteni. A többi hulladékfajta, a maradék hulladékba kerülve később, a feldolgozás előtt is hatékonyan szétválasztható. Az 5-7 hulladékfajta eredményes háztartási szelektív gyűjtése már nehezen kivitelezhető. A háztartásokban már négy különálló hulladékedény elhelyezése és használata – főleg helyigénye miatt – gondot jelenthet, de ennek ellenére érdemes ezzel a kérdéssel foglalkozni.

Komposztálás

A komposztálás célja a háztartási hulladék csökkentése, és a visszajutatott tápanyagokkal a talaj javítása. Komposztálható hulladékok: vágott fű, lomb és gallyhulladék, az összes zöldséghulladék, sövények, bokrok nyírásából származó nyesedékek, gyomnövények, zöldségtisztítás hulladéka, gyümölcshéjak, stb.

Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy környezetünket kevésbé terheljük és jobb életminőséget teremtsünk.

Kapcsolódó cikkek a greenfon >>>

Rec

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás