A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A mianmari kormány úgy döntött, hogy felfüggeszti egy kínai támogatású, 3,6 milliárd dolláros folyami duzzasztógát megépítését – közölték helyi tisztségviselők. A vízerőmű – amelyet egy Szingapúr nagyságával megegyező területre terveztek – termelésének nagy részét a szomszédos Kínának szállította volna.

Thein Szein államfő a parlamentben felolvasott üzenetében kijelentette, hogy kormánya mandátumának lejártáig elhalasztják a Kacsin államba tervezett Mjicone duzzasztógát megépítését. Az elnök úgy fogalmazott, hogy a gát megépítése ellentétes a népakarattal és a jogalkotók szándékaival. A döntés a demokráciapárti Aung Szan Szú Kji támogatóinak győzelmét jelenti.

Szú Kji korábban környezetvédőkkel egybehangzóan arra hívta fel a figyelmet, hogy a duzzasztógát veszélyt jelent az Iravádi folyó áramlására, megépítése esetén 63 faluból 12 ezer embert kellett volna kitelepíteni. Az ország legnagyobb duzzasztógátjának terve – amelyet a politikai elit kínai befektetőkkel kapcsolatban álló része támogatott – széles körű társadalmi kritikát váltott ki a tekintélyelvű országban.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás