A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: telex.hu

Az állami tulajdonú paksi atomerőmű 38-szoros profittal adja az önkormányzatoknak az áramot: a 12 forint/kilowattóra áron megtermelt villamos energiát kilowattóránként 462 forintért értékesíti az önkormányzatoknak. Mi indokolja ezt a 38-szoros profitot? – kérdezte Facebook-posztjában Karácsony Gergely.

Budapest főpolgármestere FB bejegyzésében azt is hozzátette: Paks annyi áramot termel, amennyi a lakossági fogyasztáson felül bőven biztosítana akkora mennyiséget, hogy az összes közszolgáltatást – közvilágítás, közösségi közlekedés, ivóvíz-szolgáltatás – el lehessen látni nemcsak Budapesten, hanem az egész országban.

Karácsony az energiaválság miatt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben az Alaptörvényben biztosított jogokkal élve a Fővárosi Önkormányzat nevében két kormányzati intézkedést kezdeményezett.

1. „A kötelező önkormányzati feladatok ellátásához (így különösen a közösségi közlekedéshez, közvilágításhoz, ivóvíz-ellátáshoz) szükséges villamosenergia beszerzése kerüljön be az egyetemes szolgáltatás körébe” (vagyis annak díja a lakossági piaci ár legyen, amely, mint írta szintén „sokszorosan meghaladja a paksi áram önköltségét, így az MVM csoport számára így is jelentős profitot biztosít”).

Az áramárhoz fontos megjegyzést is tett, eszerint a budapesti tömegközlekedés „villamosenergia-igényének 2023. évi többletköltsége önmagában meghaladná a Fővárosi Önkormányzat teljes iparűzésiadó-bevételét”. Vagy rövidebben: nincs annyi bevételünk, mint amekkora a számla.

2. A közösségi közlekedésben üzemeltetett autóbuszok töltésének céljából értékesített üzemanyagra is vonatkozzon a 480 forintos hatósági ár. Karácsony szerint „mélyen igazságtalan”, hogy a mostani üzemanyagár-szabályokkal „a kevésbé tehetős, közösségi közlekedéssel közlekedő polgárokat kevésbé támogatja a kormányzat”, mint azokat, akiknek futja saját kocsira.

A BKV egy hétfői háttérbeszélgetésén elhangzottak szerint a fővárosi heti 100 millió forintot spórolhatna azzal, hogy ha nem mozgóáron kellene, jóval a lakossági hatósági ár felett üzemanyagot vásárolniuk, hanem az év végéig meghosszabbított hatósági áron kapnák az üzemanyagot.

Karácsony az önkormányzatok helyzetéről általában is írt a miniszterelnöknek küldött levélben. „A jelenlegi körülmények között az ország majd minden önkormányzatánál veszélybe került a közszolgáltatások zavartalan biztosítása” – fogalmazott. Szerinte a helyzet tarthatatlan, és a miniszterelnökkel jó lenne nemcsak levelezni, hanem a kialakult helyzetet „személyesen megbeszélni, például a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett nemzeti energiacsúcson”.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás