Hirdetés
(X)

A szén-monoxid érzékelő rendkívül fontos eleme minden lakásnak. Ez a színtelen és szagtalan gáz sok kellemetlenséget tud okozni, ha nem vesszük észre időben a jelenlétét. Így ha beszerelünk egy ilyen készüléket a házba, sokkal nyugodtabbak lehetünk.

Mit kell tudni a szén-monoxidról?

A szén-monoxid, vagyis kémiai jelén CO egy olyan anyag, mely a tökéletlen égés során keletkezik. Elengedhetetlen, hogy kiszűrjük, amikor megjelenik a lakásban, hiszen mind az emberek, mind az állatok számára halálosan mérgező lehet a belélegzése. 

Ez azért alakul ki, mert a vérben lévő hemoglobin nagyon erős kapcsolatot alakít ki a szén-monoxiddal, emiatt oxigénhiány lép fel a szervezetben. Továbbá rengeteg szervet képes károsítani testünkben, mely akár a lehető legrosszabb végkimenetelhez is vezethet.

Ha egy helyiségben megtalálható a tüzelőberendezés, akkor oda érdemes beszerelnünk a vilagitasok.hu-nál kapható szén-monoxid érzékelőt is. Hiszen ez szükséges ahhoz, hogy garantálhassuk az ott tartózkodó emberek biztonságát.

A CO érzékelő helyes felszerelési módja

A szén-monoxid érzékelő készülék felszerelésére nagy figyelmet kell fordítani, hiszen csak így garantálhatjuk azt, hogy megfelelő jelzést fog adni akkor, ha baj történik. Alapvetően két megoldás közül választhatunk, vagy a falra, vagy a mennyezetre rakhatjuk. 

Amennyiben a falra esik a választásunk, akkor mindenképpen figyeljünk arra, hogy az ablakoknál és az ajtóknál feljebb helyezkedjenek el. A mennyezettől pedig minimum 15 centiméter távolságra kell lennie ahhoz, hogy minden esetben megfelelő jelzést tudjon adni.

Ha pedig úgy döntünk, hogy a mennyezeten helyezzük el a berendezést, akkor annak a faltól mért távolsága minimum 30-40 centiméter legyen. Amennyiben lejtett mennyezetről van szó, akkor pedig mindig törekedjünk arra, hogy magasabb pontra tegyük. Így mehetünk biztosra azt illetően, hogy pontos jelzést fog biztosítani.

A megfelelő rögzítésre is érdemes figyelmet fordítani. Fontos, hogy az eszközt ne lehessen könnyen elmozdítani, véletlenül leverni, illetve semmilyen módon ne lehessen könnyen eltávolítható.

További fontos információk

Amennyiben a helyiségben van tüzelőberendezés, az attól való távolságra is figyelmet kell fordítani. Ennek ideális mértéke 1-2 méter, melyet szintén minden helyzetben be kell tartanunk az ideális működés elérése érdekében.

Rendkívül fontos, hogy ne helyezzük szekrénybe, vagy amögé, hiszen így nem fog tudni megfelelően érzékelni mindent. Függöny mögé sem érdemes, hiszen a textil is képes lecsökkenteni a berendezés hatékonyságát. 

Ezenfelül klímaberendezés, vagy páraelszívó alatt sem fog tudni megfelelően működni. Reméljük ezen instrukción mentén sikeresen tudod majd elhelyezni lakásodban a szén-monoxid érzékelőt!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás