A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: euronews

Európában évente 400 ezer ember hal meg idő előtt. A szennyezett levegő, amit az európai városokban szívnak magukba, megöli őket. Ez a szám annyira megdöbbentett, hogy ez indította el legújabb kutatásomat az Euronews Witness műsorában. Hans Von der Brelie riportja.

Találkozóm van a lyoni énekes-dalszerzővel, Renaud Pierre-rel. Akkor beszélgetünk, amikor épp elkíséri a fiát az iskolába. Az osztálytermek gyakorlatilag a Croix-Rousse alagút mellett vannak, amely a nagy forgalmat a városközpontba vezeti.

– A probléma – mondja nekem Renaud – az a 47 000 jármű, ami naponta áthalad ezen az alagúton. És ezen felül még több autó jár itt, a Rhone folyó partján. Ezek a járművek együtt óriási légszennyezést okoznak. Azt akarjuk, hogy a politikusok ezt komolyan vegyék – teszi hozzá.

Renaud és Barbier iskolaigazgató elvisznek a mérőállomásra az iskolaudvaron, közel az alagút kijáratához. A nitrogén-dioxid értékek az egekbe szöknek. Barbier úgy döntött, hogy bezárja az udvart – egyetlen gyerek sem játszhat már itt. Más szülőkkel és néhány egyesülettel együtt Renaud segített a város és az állam elleni törvényes fellépés elindításában.

Európai városi levegőminőségi interaktív térkép >>>

A szennyezett levegő és a rák
Valóban bizonyított kapcsolat van a légszennyezettség és az idő előtti halálozás között? Thomas Coudonnal találkozom a Léon Berard rákkutató központban. Fiatal tudósokból álló csapattal együtt próbálja jobban megérteni a szennyezett levegő és a rák közötti összefüggéseket. És igen, tényleg van egy hivatalos megállapítás arról, hogy a részecskeszennyezés és a dízelmotorok rákkeltőnek minősülnek – erősíti meg Coudon.

Nem véletlen a zöld politika térnyerése

Egyre több városlakónak elege van a rossz levegőből. Ezt tükrözik az önkormányzati választások eredményei. Egyre több nagyvárost, például Lyont és agglomerációját ma már zöld politikusok irányítják. De a múlt mocskos örökségét nem lehet egyik napról a másikra eltakarítani. „Miért ilyen koszos a lyoni belváros levegője?” – kérdezem a nagyobb lyoni nagyvárosi entitás elnökétől, Bruno Bernardtól.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás