A rovat kizárólagos támogatója

A méhek világnapján (május 20.) arra figyelmeztet a FAO, hogy a beporzók eltűnése tápláló termények elvesztését okozhatja.

Május eleje, Spanyolország egyik legjelentősebb méztermelő régiójában járunk – és Julio Solana Muñoz aggódik. A harmadik generációs méztermelőnek feltűnt, hogy környékükön egyre kevesebb a virág. A méhek pedig velük együtt pusztulnak, az elmúlt években állományának közel 35%-át veszítette el. A méhek kulcsfontosságúak Fuenlabrada de los Montes lakóinak, köztük Julionak. Az itt előállított mézet Európa egyik legjobbjának tartják és a régió adja Spanyolország méztermelésének mintegy 10%-át. De a méhek nem csak számukra fontosak: négy haszonnövényből hármat rovarok poroznak be, értékes gyümölccsel és terményekkel ellátva az emberiséget.

„A méhek adják az életet” – mondja Julio. „Nélkülük a mezőgazdaságban használt növények nagy része nem létezne.”

Fuenlabrada de los Montesben, akárcsak máshol, a méhek sok veszélynek vannak kitéve. Az ember a környezetre gyakorolt hatása miatt kipusztulási arányuk 100 vagy akár 1000-szerese más fajokénak. A rovarok tehetik ki a biológiai sokféleség csökkenésének javát, miután a gerinctelen beporzók (főleg a méhek és pillangók) 40%-a áll a kihalás szélén.

A méheket leginkább a méz miatt ismerjük, de ennél sokkal többet adnak nekünk. Fotó: ©FAO/Greg Beals

Változások a földhasználatban, intenzív mezőgazdasági termelési módok, monokultúrák és a túlzott permetszer használat mind mind hozzájárulnak a beporzók életterének csökkenéséhez. A globalizáció miatt gyorsabban és könnyebben terjed betegségek, melyek rájuk is hatással lehetnek. Továbbá az időjárás kiszámíthatatlansága akadályozza a beporzást a kereslet (virágok) és a „szolgáltatók” (a beporzók sokaságának) deszikronizálásával.

A beporzók számának és sokféleségének csökkenése katasztrofális következményekkel járhat táplálkozásunkra nézve. Nélkülük a haszonnövények kétharmada veszélybe kerülne, köztük az alma, avokádó, körte és tökfélék. És a beporzás elősegítése nem csupán eme negatív forgatókönyv elkerülését jelenti, de a hozamok lehetséges növelését is.

Sok kistermelő megélhetése függ a beporzók munkájától, így eltűnésük például a kakaó és kávé-termelők számára jövedelemcsökkenést, éhezést és alultápláltságot hozhat.

A beporzók fontos szerepét felismerve az élelmiszertermelésben és az élelmezésbiztonságban, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) beporzó-barát módszereket ajánl a gazdáknak. Ezen túl a FAO szakmai segítséget nyújt többek között méhanyaneveléshez, mesterséges megtermékenyítéshez, fenntartható méztermeléshez és export-orientált marketinghez. A Nemzetközi Beporzókezdeményezést (International Pollinators Initiative), mely a beporzók számának csökkenését követi nyomon és arra kínál lehetséges megoldásokat, szintén a FAO felügyeli.

De mi magunk is tehetünk a jó ügyért. Bíztathatjuk a kormányzati szereplőket, hogy helyezzenek nagyobb hangsúlyt a nemzeti és nemzetközi szervezetek, tudományos és kutatóintézetek és hálózatok közötti együttműködésre a beporzók helyzetének nyomon követéséért. A gazdák hozzájárulhatnak a beporzók számának, sokszínűségének és egészségének megőrzéséhez, ha biztosítják a táplálékot és élőhelyet számukra.

Fuenlabrada de los Montesben – és máshol is – a méhek és más beporzók védelme segít a biológiai sokféleség és a gazdag ökoszisztéma fenntartásában, és ezáltal haszonnövényeink és a gazdák megélhetésének megőrzésében, vagyis egy éhezésmentes #ZeroHunger jövő garantálásában.

A méhek világnapján, május 20-án, ezért gondoljunk a beporzók szerepére az élelem biztosításában szerte a világon.

Lásd még: Ünnepeljük a méhek világnapját, amíg még van mit ünnepelni

Kapcsolódó anyagok:

Megmenekült a Notre-Dame tetejében élő 200 ezer méh

Darázsgarázs – méhecskehotel: légy amatőr rovarkutató és természetvédő!

Irtsd az atkát ahol éred, ezzel is a méhet véded!

Bécs kaszával harcol a rovarokért

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek