A rovat kizárólagos támogatója

https://www.runnersworld.hu/taplalkozas

Szervezetünk megfelelő hidratálására nem csak a hétköznapokban kell figyelni, hanem sport közben is. De pontosan honnan ismerjük fel a dehidratáltság jeleit, és mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzhessük? Cikkünkből kiderül!

Mi is az izzadás?

Szervezetünk természetes hőszabályozó tevékenysége során verejtéket termel annak érdekében, hogy elkerülje a túlhevülést. Az emberi testben található több mint 3 millió mirigyen keresztül termelődő izzadsággal nem csak víz, hanem fehérjék és fontos ásványi sók is távoznak, amelyek hiánya súlyos tüneteket eredményezhet. A verejtékezés edzés közben fokozottan jelentkezik, ezért ilyenkor a folyadékpótlásra is kiemelt figyelmet kell fordítani, gyakran nem elég a sima víz, hanem magas ásványianyag-tartalmú, vitaminokat és szénhidrátokat tartalmazó izotóniás sportitalra is szükség lehet.

Hogyan előzzük meg a kiszáradás tüneteit?

Szervezetünk folyamatos és egyenletes hidratálása az egészséges életmód részét kell, hogy képezze, hiszen nem csak arról van szó, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, hanem hogy kerüljük az olyan termékeket, amelyek elvonják a vizet testünkből, ilyen például a kávé és az alkohol. Ha erre figyelünk, akkor könnyen elkerülhetjük a kiszáradás alábbi tüneteit.

Melyek a dehidratáltság tünetei?

Fejfájás
Fejfájás esetén először gondoljuk át, hogy fogyasztottunk-e a nap folyamán elegendő folyadékot, ugyanis ez a dehidratáltság egyik jele lehet. Nem kell tehát rögtön fájdalomcsillapítóhoz nyúlni, elegendő lehet néhány pohár víz ledöntése.

Levertség
A fáradtságot, dekoncentráltságot és a rossz szellemi teljesítményt gyakran nem a kialvatlanság okozza, hanem csupán szimpla folyadékhiány.

Szédülés
Az emberi szervezet hidratáltsága a vér mennyiségére is befolyással van. A folyadék hiánya miatt a vérnyomás leeshet, ami szédüléshez, émelygéshez vezet.

Izomgörcs
Különösen gyakran fordul elő izomgörcs azoknál, akik aktívan sportolnak, de a magnézium, a kálium vagy a kalcium hiánya miatt bárkinél felléphet, amelyek különösen sportitalok fogyasztásával pótolhatók.

Székrekedés
A víz jelenlétének kiemelt szerepe van az emésztés során, így a test dehidratáltsága székrekedést vagy refluxot is okozhat. Emellett a máj működéséhez is szükség van vízre, amely ha nem áll megfelelő arányban rendelkezésre, akkor az egyensúlytalanság az édességek iránti csillapíthatatlan vágyban jelentkezik.

Allergia
Nem is gondolnánk, hogy a dehidratáltság a hisztamin felszaporodása miatt allergiás tüneteket eredményezhet, amely megnyilvánulhat légúti problémában, de a bőr viszketése és kipirosodása formájában is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás