A rovat kizárólagos támogatója

Ahogy a bemelegítés szerves része egy edzésnek, úgy a nyújtás sem maradhat el, hiszen mindkettő szükséges ahhoz, hogy igazán hatásos legyen egy-egy alkalom. Lássuk is részletesen, hogy miért szükséges mindig nyújtani!

Minden mozzanat fontos

Az nem is kérdés, hogy edzeni igenis kell, mert az egészséges, energikus élethez hozzátartozik, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ezt pedig legegyszerűbben úgy adhatjuk meg a testünknek, hogy maximálisan odafigyelünk arra, hogy a sport a napjaink része legyen. 

Bármilyen hihetetlen, nem csak a bemelegítés képes arra, hogy hatékonyan megvédjen attól, hogy megsérüljünk, hanem a nyújtás is. Vegyünk csak egy kiadós edzést, aminek során az izmok bedurrannak, majd érezhetően rövidebbek és túlterheltek lesznek. Ha a végén nem kapják meg a feloldást, azaz nem hagyjuk, hogy a nyújtás során visszarendeződjenek az izmok, akkor rugalmatlan és rövid izom lesz a végeredmény. 

A többség hajlamos arra, hogy csak akkor folyamodjon a nyújtáshoz, ha már fáj. Pedig ez egyáltalán nem jó megoldás, mert sokszor már más van a háttérben, amire egy sima nyújtás kevés. A legtöbbször ilyenkor egy már megrövidült izomhoz próbál alkalmazkodni néhány környező, hogy kiegyenlítsék a terhelést. 

Amit a nyújtásról tudni kell

Az edzés utáni nyújtás elengedhetetlen, de van olyan, amikor jó csak úgy magában is ezeket végezni, nem csak aktivitás után. A legjobb, ha szakemberrel tudunk együtt dolgozni, hogy nehogy bárminemű sérülést szenvedjünk. Magának a nyújtásnak vannak különböző szabályai, amikre bár nem térünk ki külön részletesen, mégis fontosak. A levegővételre mindig ügyelni kell, akárcsak arra, hogy a test mindkét oldalát egyformán nyújtsuk meg. Mindig hagyjunk elég időt rá, ne siettessük, és főleg ne csapjuk össze. 

Akár nyílt, akár zárt térben is van értelme nyújtani, így szinte bárhol bármikor megtehetjük. Reggel és este érdemes azzal kezdeni és a zárni a napot, hogy néhány egyszerű gyakorlat segítségével megnyújtjuk az éjszaka vagy a napi hajtásban megrövidült izmainkat. 

Mivel többféle nyújtás létezik, ezért oda kell figyelni arra, hogy azt alkalmazzuk, amire éppen a legnagyobb szükségünk van. Tehát ha inkább arra törekszünk, hogy az izmaink hosszát növeljük, akkor lassan és fokozatosan álljunk neki, hogy elkerüljük az esetleges sérüléseket.

Ha inkább a tűréshatár kitolása, az izmok fejlesztése a cél, akkor érdemes inkább a lendületes mozgásformákat alkalmazni. Mivel ez rendkívül jó hatással van az izmokra, nem véletlen, hogy számos sportban hatékonyan alkalmazzák. 

Ép testben ép lélek, tartja a mondás. Nagy igazság, hiszen ha a tested formában van és kellően fitt a mindennapokhoz, akkor ne csodáld, hogy sokkal hatékonyabban jutnak eszedbe a különböző ötletek és gondolatok. Érdemes lehet különböző étrend-kiegészítők szedésében is gondolkozni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás