A rovat kizárólagos támogatója

Október 17-én ünnepeljük a javítás nemzetközi napját.  Idén a Fenntarthatóság Felé Egyesület is csatlakozott a nemzetközi kampányhoz, hogy megmutassa a javítás fontosságát, a közösségi javításban rejlő erőt, amellyel bolygónk védelme érdekében jelentős mértékben csökkenthetjük az elektronikai és egyéb hulladékok keletkezését. Új termék vásárlása helyett javítsd/javíttasd meg az elromlott eszközeidet!

A járvány során az elektronikai eszközök, ha lehet, még az eddigieknél is fontosabb szerepet kaptak életünkben. Ezek segítségével dolgozunk, szórakozunk, tartjuk a kapcsolatot a világgal. Így nagy bajban vagyunk, ha valamelyik kütyünkkel baj történik. Baj pedig történik, mert nem úgy tervezik manapság ezeket, hogy élethosszig kitartsanak.

Ez a helyzet napnál világosabban megmutatja, hogy mennyire veszélyes a mai gyakorlat, mely során az eszközök élettartamát a lehetőségekhez képest jelentősen megrövidítik, és a javítást is megnehezítik a gyártók. A mai helyzetben azonnali és megfizethető megoldásra van szükség. Egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a drága márkaszervizeket, vagy egy új készülék vásárlását és a tönkrement kidobását.

A javítás esetén az első és legjobb lehetőségnek az otthoni saját megoldásnak kellene lennie. Azonban tudjuk, hogy ez kevesek számára valódi lehetőség, mert kevesen értenek hozzá, vagy a gyártók jelentősen megnehezítik a dolgukat. Egy mobiltelefon esetében a fixen beépített akkumulátor erre a legszemléletesebb példa. De mondhatjuk egy kijelző cseréjét is. Egy mobil törött üvegének cseréje lehetne akár egy otthoni rutinfeladat is. Ezzel szemben még a szervizek számára is kihívás a különböző felületek összeragasztása miatt. Nagy a kockázat, hogy több kárt tesznek a készülékben, mint amennyi már amúgy is keletkezett. Már ha megéri a javítás, és nem többszöröse a díja a telefon értékének.


Ünnepeljük meg a javítás nemzetközi napját!
Az idei javítás napjának fő témája “a javítás alapvető fontosságú”, különösen a jelenlegi világméretű járvány idején. Ez a nap lehetőséget biztosít arra, hogy reflektorfénybe kerüljön a közösségi javítóműhelyek tevékenysége, a javítás “hősei”, akiknek a ténykedése alapvető fontosságú, hiszen éppen akkor teszik levetővé eszközeink megjavítását, amikor a legnagyobb szükség van rá.


Marad tehát a szerviz, aminek megfizethetőnek kellene legyen. Ezért a garancia lejárta után egyre többen a független szervizeket keresik a márkaszervizek helyett. Ezeket azonban először is meg kell találni. A Google ebben nem barátunk. Tavaly ősszel a német javítással foglalkozó szervezetek tömörítő kerekasztal további 700 szervezet nevében panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnál a Google ellen, mert az blokkolta a független szervizek oldalait. Az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága vizsgálatot indított, mely még tart.

A független szervizek ráadásul vírusállóbbak is. Nem feltétlenül van szükségük gyári új alkatrészre a javításhoz. Ami egy ilyen krízishelyzetben, a globális ellátóláncok leállása miatt nehezebben áll rendelkezésre. Ez azonban nem egyszerű. A cégek trükkösen, vagy sokszor nagyon is nyíltan próbálják a független szervizeket ellehetetleníteni. Ennek egyik legismertebb példája Henrik Huseby esete, akinek kis szervizét azért perelte be az Apple, mert nem eredeti alkatrészeket épített be a javítás során. Most már a legfelsőbb bíróság ítéletére vár az ügyben

A független szervizekre tehát most még inkább szükség van, mint eddig, amikor gyorsan, helyben és megfizethető áron kell újra működőképessé tenni azokat az eszközöket, amik lehet a megélhetésünket jelentik.

A legjobb persze, ha tönkre sem megy a készülék. Ezért írd alá Te is a tervezett elavulás elleni petíciónkat a tartósabb elektronikai eszközökért itt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás