Hirdetés

A Greenpeace Magyarország felkérésére a debreceni Isotoptech munkatársa ma mintákat vett a Hortobágyi Nemzeti Park határában található veszélyeshulladék-tároló közeléből. A több mint 2000 tonnányi mérgező anyagot tartalmazó telepre egy évvel ezelőtt hívta fel a figyelmet a debreceni Terepszemle Stúdió és a Greenpeace. A hatóságok akkor azonnali beavatkozást ígértek, ám a telep állapota azóta is folyamatosan romlik.

Az Isotoptech munkatársai a telepet elhagyó csatorna üledékét elemzik majd, azt vizsgálva, hogy kijutnak-e mérgező anyagok a telep területéről.  Több mint egy évvel ezelőtt a debreceni Terepszemle Stúdió fényképekkel dokumentálta a méregraktár hosszú ideje tartó pusztulását. A szervezet 2014. január 8-án hatósági eljárást is kezdeményezett az ügyben. Néhány nappal később a Greenpeace mérésekkel is bizonyította, hogy a mérgek kijutottak a tározó épületéből, és elszennyezték a telepen belül a talajt.

A telephely területén, de a szabadban található esővíz-elvezető árok üledékéből vett mintákban nagyon magas koncentrációban voltak jelen toxikus fémek. A rákkeltő kadmium és az idegméreg ólom esetében a talajra vonatkozó határérték több mint hétszerese, króm esetén pedig a határérték több mint hússzoros mennyisége volt kimutatható. A telepről a káros anyagok a szél és a csapadék által juthatnak ki. Az esővíz-elvezető árokból a jó eséllyel szennyezett víz szabadon folyik tovább a nemzeti park területére, illetve a Hortobágy folyóba.  A Greenpeace akkor kijelentette: a riasztó eredmények arra utalnak, hogy a környezet már súlyosan károsodhatott, a mérgek kárt tehettek az élővilágban. Ezért azonnali lépéseket kell hozni a szennyezés továbbterjedésének megakadályozására, valamint haladéktalanul meg kell kezdeni a szennyezés felmérését és a teljes kármentesítést.

Gazdátlan hortobágyi mérgek Gazdátlan hortobágyi mérgek 2014
A képre kattintva galéria nyílik.

„A telep állapota lényegében azóta is változatlan. A mérgeket tartalmazó törött, repedt hordókat nem cserélték le. A tárolás módja megsérti az ide vonatkozó jogszabályokat. A szennyezők tehát továbbra is kijuthatnak, veszélyeztetve az UNESCO-világörökség nemzeti parkot és annak élővilágát” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

A zöldhatóság és a környezetvédelmi államtitkár tavaly azonnali beavatkozást ígért, sőt utóbbi a telep felszámolását lehetővé tette 350 millió forintos keret kezdeményezésére is ígéretet tett.

KÉPGALÉRIA A 2015 FEBRUÁRI ÁLLAPOTOKRÓL >>>

„A zöldhatóság megpróbált lehívni 24,5 millió forintot, amelyből már fedezni lehetne a legkritikusabb teendőket. Ezt azonban a Földművelésügyi Minisztérium megakadályozza. A hatóságok álláspontja ellentmondásos: noha szerintük minden rendben, mégis feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen környezetszennyezés miatt” – mondta Konyhás István, a Terepszemle Stúdió titkára.  A kármentesítés elmaradását a hatóság tagadja. Szerintük a telep területét nem hagyja el a szennyezés.
 

A méreg és a kormányzati ígéretek is elfolytak a Hortobágyon

A méreg és a kormányzati ígéretek is elfolytak a Hortobágyon

Egy éve a népszabadság elsőként számolt be arról, hogy megdöbbentően elhanyagolt állapotba került egy veszélyeshulladék-tároló telep Balmazújváros-Lászlóháza határában. A Hortobágyi Nemzeti Park szomszédságában éveken át nem megfelelő körülmények között tároltak mintegy 2000 tonna rendkívül veszélyes anyagot, s a szétmállott hordókból akadálytalanul folyt a vegyi anyag a földre.

 

Kapcsolódó anyagok:

A méreg és a kormányzati ígéretek is elfolytak a Hortobágyon

Viszi az esővíz a mérgező fémeket a Hortobágyon

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás