A rovat kizárólagos támogatója

Szerintem a profit (nonprofit – forprofit) értelmezése elég tudatzavaros a mai világban. Én ezért szeretem az életképes kifejezéssel felülírni ezt az egészet. Vágvölgyi Gusztáv Pabló írása.

Az élőrendszerek úgy képesek fennmaradni, hogy a környezetükből energiát vesznek fel, ezt az energiát képesek átalakítani és a saját létfenntartásukra fordítani (a saját testüket felépíteni és működtetni). Ha egy élőrendszer nem képes az életéhez szükséges energiát felvenni, vagy az energia átalakító folyamatai nem elég hatékonyak, akkor simán meghal azaz nem életképes.

Azt gondolom, hogy ezt nem nehéz analógiában a szervezetekre vetíteni, úgyhogy ezt a gondolati kalandot meg is hagyom nektek 🙂

A lényeg, hogyha egy szervezet nem termel eredményt, azaz a költségein felül nincs nyeresége akkor nem lesz életképes. Ez egyszerűen abból következik, hogy a környezetünk dinamikusan változik, így időnként mint minden élőrendszernek extra energiára, tartalékokra van szüksége (gondoljatok az életét mentő, menekülő állat extra energia felhasználására, vagy a télre gyűjtött zsírrétegre). 

A szervezetek esetében ez pénzügyi tartalék, felhalmozott termék, de akár tudásban, tapasztalatban, vagy a csapat együttműködési minőségében felhalmozott tőke formájában jelenhet meg. Ha tehát nem vagyunk képesek tőkét gyűjteni, akkor nagy valószínűség szerint lesznek olyan szituációk, amit nem tudunk majd kezelni és tönkre megyünk. Azaz nem leszünk életképesek.

Az persze egy nehéz kérdés, hogy mivel nem vagyunk jövőbe látó próféták, így nem tudhatjuk, hogy
milyen szituációkra kell tőkét gyűjteni, így lehetnek olyan szituációk, amiben mi is életképtelenné válunk pl ilyen lehet egy teljes gazdasági összeomlás. Bár ha ezt is beépítjük a jövőképünkbe, akkor akár még erre is tudunk tőkét gyűjteni, de ebbe a világvége stratégiákba most nem megyek bele.

A végkövetkeztetés tehát, az a szervezet aki nem képes profitit termelni az nem életképes. Na persze ez sem ilyen egyszerű, hiszen minden élőrendszer egy holarchikus rendben összekapcsolódik, így valójában az életképességet sem lehet egy részrendszer estében egyértelműen eldönteni.
Azonban ha ránézek a jelenlegi társadalomra, akkor azt látom, hogy jelenleg sokkal több a parazita stratégia (ez egyszerre igaz a civil, az állami és a gazdasági szektorra), mint amit a társadalom, mint élőrendszer képes lenne elviselni. Ezért jelenleg a társadalmunk gyorsuló iramban halad az életképtelenség felé. Ezért lenne jelentősége annak, hogy mindegy hogy milyen szervezeti formában, de életképes szervezeteket hozzunk létre, azaz ismeritek a mantrámat 🙂 irány a közösségi vállalkozás!   

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás