A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Indiai eredetű – gyógyíthatatlan betegséget okozó – baktérium támadja a németországi vadgesztenyefákat, ami akár az állomány kétharmadát kipusztíthatja.

A fapusztulást a Pseudomonas syringae nevű baktérium okozza, amely 2007-ben jelent meg a németországi állományban, és rohamosan terjed. Az Indiából származó fertőző betegség már mind a 16 tartományban megjelent.

Ha ez így megy tovább, húsz éven belül kipusztul a vadgesztenyefák kétharmada   mondta a Bildnek Thomas Kowol, a hamburgi faápolási kutatóintézet munkatársa.

A fertőzés következtében a fa kérge felreped, a törzsén barnás folyás keletkezik, a nyílásokon pedig a belsejét roncsoló gombasprórák hatolnak be. A betegség nem minden esetben, de nagyon gyakran okoz pusztulást, a fiatal fák szinte esélytelenek. 

A fertőzés feltartóztathatatlan, mert senki sem tudja, hogy pontosan hogyan terjed a baktérium. A megoldás esetleg egy ellenálló új fajta kinemesítése lehet. A vadgesztenyék azonban jellemzően közterületen állnak, ezért senki sem érzi igazán magáénak ezt a feladatot.

A fertőzés megállítására a fák kivágását, és – lehetőleg helybeni – égetését ajánlják a szakemberek.

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek