A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: zoldbolt

Az ősz az egyik leglátványosabb évszak, lenyűgöző árnyalatokkal színezi át az erdők, ligetek, parkok, útszéli fák és bokrok lombját. A tarka mintás levélszőnyeg nemcsak szemet, lelket gyönyörködtet, de jelentős szerepet tölt be a természetben. Már csak ezért is fontos kérdés, hogy mihez kezdünk saját házunk táján – városokban és falvakban egyaránt – a lehulló levelekkel.

Az avar a természetben számottevő védelmi rendszert képez. Részben takarja és melegen tartja a talajt, búvó- és táplálkozó helyet biztosít különféle élőlények számára; részben pedig a természetes körfolyamatok révén lebomlásával folyamatos tápanyag-utánpótlást biztosít a termőföld s így a növények számra. Szemléletes példa erre az erdők világa, ahol a levéltakaró évről évre oltalmat ad a hideg évszakban, tavasszal pedig a talajt gazdagítva az új élethez szükséges energiával látja el a helyi flórát.

Nincs ez másként a kiskertekben, hétvégi telkeken, városi és települési parkokban, zöldfelületeken sem; ott is szükség van az utánpótlásra. Így aztán ha mindenhol összeszedjük a faleveleket, tisztára „porszívózzuk” kertjeinket és parkjainkat, akkor pont ettől a nélkülözhetetlen természetes tápanyag-utánpótlástól fosztjuk meg környezetünket. És persze ne feledkezzünk meg egy másik szempontról sem. Ha elégetjük az összehúzott lombot, a levegőt szennyezzük, veszélyeztetve ezzel magunk és mások egészségét; ha pedig zsákba tömve elvitetjük, akkor a szállítójárművek kipufogógázaival és a műanyag zsákok okozta környezetterheléssel kell számot vetnünk.

Mit tegyünk hát az őszi avarral? Íme, néhány praktikus és környezetkímélő tipp!

1. Semmit

Ez elsőre valószínűleg furcsán hangzik és a felvetés hallatán talán sokan lendületesen csóválni kezdik a fejüket. De gondoljunk kicsit bele ebbe a lehetőségbe is, hátha kiderül, hogy nem is olyan valóságtól elrugaszkodott ötlet, mint amilyennek első ránézésre tűnik. Elvégre a természetben sem gyűjti össze senki a leveleket, azok mégsem halmozódnak fel vagy maradnak örökre hegyben állva. Ha vannak olyan helyek – ligetes kertrészek, nyaraló kertje, gyümölcsös, bokros területek, ágyások, stb. – ahol „csak a látvány” miatt vagy megszokásból szednénk össze az avart, akkor idén próbáljuk meg „ottfelejteni”. Még az is kiderülhet, hogy működik! 

2. Lombkomposztáljunk

A lombkomposztálás egy végtelenül egyszerű és kifejezetten hasznos tevékenység. Nincs más dolgunk, mint építeni egy hálós falú komposztkeretet és felhalmozni benne a leveleket. Nem szükséges kevergetni vagy átrakni sem. A lombkomposzt ősztől következő nyárig beérik, s az így keletkezett jó minőségű humuszt talajjavításra vagy ültetéshez használhatjuk. A gyümölcsfák, bokrok levelei hamarabb lebomlanak, míg más keményebb levéltípusok esetében – ilyen a tölgy, a dió, platán vagy a gesztenye – hosszabb ideig tart a folyamat. A közhiedelemmel szemben a diófa levele is komposztálható, mert mintegy kilenc hónapos érési folyamat után elveszti kedvezőtlen – növekedésgátló – hatását. 

3. Kupacoljunk

Ha sok a fa és sok a levél a kertben, vagy nem szeretnénk barkácsolással bíbelődni, akkor nem feltétlenül kell komposztálót készíteni. Elegendő az is, ha a kert félreesőbb részén halomba rakjuk a leveleket. Az avar egyik jó tulajdonsága, hogy viszonylag hamar összeesik, így már nem kezelhetetlen méretű lombtömegről van szó. Letakarjuk – akár csak nagyobb ágakkal is – s tavaszig otthagyjuk; majd a kerti munkák beindulásakor a megmaradt leveleket felhasználhatjuk talajtakaró mulcsként vagy a vegyes komposzthoz adagolhatjuk.

4. Mulcsozzunk

Az avar igen hasznos a veteményesben is. Az őszi talaj-előkészítést követően fedjük be az ágyásokat levelekkel; az így kialakított szervesanyag-takaróval a természetben zajló folyamatokat utánozzuk. A levegős lobszőnyeg melegének köszönhetően a talaj felsőbb rétegeiben a hideg évszakban is tovább folyik a talajlakók megszokott élete, és lebontó tevékenysége.  

5. Tartalékoljuk tavaszra

A halomba rakott levelek nagy hasznunkra lehetnek tavasszal és nyár elején. Mikor a kert felébred csipkerózsika álmából, és egyszerre sok lesz a komposztra dobott friss, zöld növényi maradvány, akkor jó szolgálatot tesz az őszről magmaradt avar. A zöld részhez (fűnyesedék, gyomnövények, kaszálék) keverve gyorsítja az érési folyamatot és megakadályozza a rothadás beindulását.  

+1 Gereblyézzünk madárbarát módon!

Ha mindenképpen gereblyéznénk, akkor se szedjük össze mindenhonnan a lombszőnyeget. Hagyjuk ott a leveleket, ahol csak tudjuk, hogy tollas barátainknak egész télen legyen lehetőségük kártevők után keresgélni, táplálkozni. Egy igazi természetközeli, madárbarát kertben ez magától értetődő.  

Idén ősszel próbáljuk ki a fenti módszerek valamelyikét, vagy akár többet is! Előbb-utóbb kiderül, hogy van más járható út is, mint az avarégetés.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás