A rovat kizárólagos támogatója

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a kézmosás szerepét a vírus elleni védekezésben. De vajon hogyan is működik pontosan a szappan, miben rejlik az ereje?
A New York Times tudomány rovata készített egy rendkívül informatív ábrát, amelyből könnyen megértjük a lényeget. (Ábra készítői Jonathan Corum, ill. a cikkíró Ferris Jabr)

A koronavírus örökítőanyagát (vagyis azt az RNS-t, amely a sejtekbe jutást követően vírusgyárrá alakítja a sejteket) egy lipidburok veszi körbe, ebben a burokban számos fehérje is megtalálható, illetve a vírus nevét adó külsőért felelős fehérjetüskék, amelyek a sejtbe bejutásért felelősek.

A vízben oldott szappan a kezünkre tapadt koronavírusok (illetve számos más, szintén lipidburokkal rendelkező kórokozó) lipidburkával bánik el igen hatékonyan. A szappan egyik fele hidrofil, ez lehetővé teszi azt, hogy feloldódjon a vízben; a másik fele hidrofób, ez viszont a lipidekhez vonzódik és befurakodva közéjük, a szappan számos vízben oldott molekulája egyszerűen felhasítja a lipidet. A burok felhasadásával a lipidben lévő fehérjetüskék is kiszabadulnak, s ezzel a vírus örökítőanyaga már nem lesz képes bejutni a sejtekbe. A szappan molekulái a szétszabdalt vírus darabkáit körbefogják, s a vízzel ezt leöblítjük a kezünkről.
A szappanos kézmosás során a dörzsöléssel azt kell elérni, hogy a teljes bőrfelületen, annak redőiben, zugaiban (beleértve a gyűrűnk vagy a körmök alatti részeket is!) megbújó kórokozókat is elérje a szappan, a dörzsöléssel mechanikailag segítjük ezt elő. Pont emiatt is hatékonyabb védekezési lehetőség a szappanos kézmosás az alkoholos fertőtlenítésnél: a kézfertőtlenítővel dörzsölés híján nem biztos, hogy tökéletesen eljut bőrünk minden zugába a szer. A kézfertőtlenítő használatát olyan alkalmakra célszerű tartogatni, amikor nincs a közelben víz és szappan, például utazáskor.


A koronavírus-járvány idején kiemelten fontos, hogy betartsunk néhány hétköznapinak tűnő tanácsot. A Budapesti Közlekedési Központ összefoglalta a Főpolgármesteri Hivatal, az Egészségügyi Világszervezet, valamint saját javaslatait. A BKK a fővárosban közlekedőket is arra kéri, hogy figyeljenek oda saját és utastársaik egészségére.
Hogyan használjuk a közösségi közlekedést járvány idején?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás