A rovat kizárólagos támogatója

Tavaly több mint 2 millió látogató kereste fel a világ legnagyobb vízenergiai létesítményét, illetve a Három szoros-gát turisztikai övezetét a közép-kínai Hupej tartományban. A rekordról ma a projektet működtető vállalat számolt be.

A turisták számán sokat lendített, hogy tavaly márciustól közutat nyitottak a Jangce folyó melletti projekthez. 2014 szeptembere óta a látogatóközponttal, kilátóval rendelkező területre ingyenesen léphetnek be a hazai és külföldi érdeklődők. Kung Lej, a helyi turisztikai hivatal vezetője a Hszinhua hírügynökségnek elmondta: a térség népszerűségét nagyban elősegítette a közeli Jicsang város látogatottságának növekedése. A múlt év első felében, éves összevetésben 21,6 százalékkal többen – összesen 25 millióan – voltak kíváncsiak a 4 ezer éves történelmi településre, sok-sok csata helyszínére, kínai híresség szülőhelyére. A város turizmusból származó bevétele több mint egyharmaddal ugrott meg 2015 első felében, megközelítette a 23 milliárd jüant (970 milliárd forint).

Kína leghosszabb folyója mentén öt kiemelt – elsősorban – természeti turisztikai célpont van, közülük maga a 193 kilométer hosszú Három-szoros az egyik, amely egyben a legnagyobb ipari turisztikai látványosság. Itt az addig 500 méter széles folyó 100-150 méterre szűkül, helyenként 500-600 méter, vagy még ennél is magasabb sziklafalak szegélyezik. Itt épült meg a 2309 méter hosszú és 185 méter magas duzzasztómű, és 2008 októberének végén a 26 darab – egyenként 700 megawattos – generátort is üzembe helyezték. 2012-ben a világ legnagyobb vízerőművének mind a 32 generátora termelt áramot, az erőmű összesített kapacitása 22500 MW.

A környezetre gyakorolt hatása miatt sokat bírált megaberuházás 2003-tól termel áramot és 2005-től nyílt meg a civil nagyközönség előtt. (MTI)

Kínaiak tízezreinek áttelepítése várható a következő években a Jangce folyó Három Szoros víztározó térségében, mivel a vízszint emelkedése földcsuszamlások, omlások sorát idézi elő – írtuk 2012 áprilisában.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás