Hirdetés

Az Európai Mobilitási Hét során a bécsiek összehasonlították, mennyi hely szükséges a városban való kerékpározáshoz, gyalogláshoz és autózáshoz. Az eredmény meggyőzően szembeötlő: az autók az utak több mint kétharmadát foglalják el.  A város továbbra is a klímabarát közlekedés előmozdítására törekszik.

Bécsben az összes megtett út háromnegyedét klímabarát közlekedési módokon, kerékpárral, gyalog, vagy közösségi közlekedési eszközökkel teszik meg, mindössze 26 százalékát teszi ki az autós forgalom. A személyautók ennek ellenére – a parkoló járműveket is beleértve – sokkal több helyet foglalnak a közutakon és köztereken.

Míg a bicikliutak csak 1 százalékát foglalják el az útfelületeknek, az autóutak 67 százalékot.

Ez derült ki a Bécsi Mobilitási Ügynökség (Mobilitätsagentur) akciójából, ahol azonos számú résztvevő segítségével modellezték a különböző közlekedési eszközök által elfoglalt hely nagyságát. Erre a szeptember 16. és 22. között zajló Európai Mobilitási Héten került sor, aminek keretében  európai városok, politikusok, vállalatok és civil szervezetek hívják fel a figyelmet a környezetbarát mobilitás fontosságára.
Birgit Hebein, bécsi polgármester-helyettes és klímavédelmi városi tanácsnok az akció eredményének tükrében elmondta, az utak igazságtalanul vannak elosztva az osztrák fővárosban és a mobilitási akció világosan megmutatta, hogy ennek ellensúlyozására a klímabarát közlekedés előmozdítása a jó megoldás.

A képek magukért beszélnek. © Mobilitätsagentur Wien

Bécs Város 2019-ben kidolgozott Smart City stratégiájának egyik célja is pont az, hogy a forgalmi és a közterületek igazságosan legyenek megosztva a közlekedők között. A túlnyomórészt autók által elfoglalt utakat, különös tekintettel a parkolóhelyekre, a városi lakosság igényeihez kell igazítani, mert ez az emberek és a környezet számára is előnyös. Az Okos Város koncepciója egy kényelmes, biztonságos, akadálymentes és megfizethető mobilitást tesz lehetővé mindenki számára, saját autó nélkül is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás